IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Избраха нов терен за изграждане на Национална детска болница

Теренът се намира в кв. „Горна баня“ в София

11:07 | 02.11.22 г.
Иван Шишков и Асен Меджидиев обявиха мястото на бъдещата детска болница. Снимка: БГНЕС
Иван Шишков и Асен Меджидиев обявиха мястото на бъдещата детска болница. Снимка: БГНЕС

Проектът за изграждането на Национална детска болница получава нов тласък, след като днес служебният здравен министър Асен Меджидиев обяви, че окончателно е избран „най-подходящият“ терен за изграждане на държавна педиатрия.

По думите му теренът отговаря на всички критерии за модерна европейска детска болница. Той е 40 декара и се намира в кв. "Горна баня", район "Овча купел", близо е до специализираната болница по ортопедия "Проф. Бойчо Бойчев".

Според Меджидиев теренът е изключително подходящ, тъй като има много добър климат и много добър достъп. Теренът позволява да бъде изградена детската болница, към нея и хотел за родители и рехабилитационен център, да бъдат обособени отделните спешни и реанимационни структури.

Регионалният министър Иван Шишков, който също участва в брифинга, заяви, че този терен е отреден за болничен комплекс, но е имало проблем с частен имот в него. "След разговори със собствениците на частния имот теренът предстои да бъде прехвърлен на държавата“, каза Шишков.

Предстои подписване на предварителен договор, ще бъде изменен подробният устройствен план и до два месеца трябва да бъде одобрен, обясни още регионалният министър. „Когато се прави върху нов терен, няма компромиси. Ще се изгради чисто нова сграда. В нея ще има всичко необходимо”, заяви Шишков.

В следващите месеци, през които предстои проектиране, екип на здравното министерство заедно с инвеститора ще посетят няколко детски болници в Европа, каза Меджидиев, допълвайки, че целта е детската болница да бъде на изключително високо ниво. Той изрази увереност болницата да е наистина модерна и се надява проектът да бъде факт до 5-6 месеца.

За това, че ще се търси нов терен за строителството на национална детска болница стана ясно през лятото. Ръководителите на здравното министерство тогава обясниха, че ще се търси нов терен за строителството на структурата, защото предвиденият в проекта не отговаря на регулаторните изисквания в строителството. 

Припомняме, че първоначалните планове предвиждаха Националната детска болница да се помещава в отдавна изоставен строеж на територията на „Александровска“ болница. Сградата трябваше да бъде достроена от „Главболгарстрой“. Министерството на регионалното развитие и благоустройството обаче излезе със становище, че подробен устройствен план на мястото не може да бъде направен.

През миналата година тогавашният служебен здравен министър Стойчо Кацаров обяви сливане на сега съществуващата педиатрична болница „Проф. Иван Митев“ с УМБАЛ “Лозенец” и инвестиционната компания за строителството на новата детска болница. Процедурата по сливането беше спряна от министър Асена Сербезова, когато тя пое поста.

Министерството на здравеопазването направи предпроектно проучване на пет възможни терена за строителство на Националната детска болница.

Терените бяха на територията на болниците „Лозенец“, “Св. Анна“, Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация в “Овча купел”, Университетската специализирана болница за активно лечение по ортопедия “Проф. Бойчо Бойчев” в Горна баня и Специализирана болница за рехабилитация в Банкя.

Как се стигна дотук

Проектът за национална детска болница има дългогодишна история при няколко правителства. Изграждането на държавна педиатрия е почти митичен въпрос, след като буксува от години, въпреки че тя бе обявявана многократно за приоритет. Оказа се, че и този проект е попаднал в капана на схемите с търговете, външните фирми, авансовите плащания и в крайна сметка несвършена работа.

За схемите съобщиха от служебното правителство с премиер Стефан Янев.

Припомняме, че първоначалната идея на властта беше бъдещата детска болница да се строи върху изоставеното от 40 години скеле на „Александровска“ болница. Под натиска на протести властите решиха старата и недостроена сграда за бъдещата Националната детска болница да бъде съборена и да бъде построена нова, специално проектирана. 

ДЗЗД „Детско здраве”, с водещо участие на „Главболгарстрой” АД, спечели търга за строителството на Националната детска многопрофилна болница.

Министърът на здравеопазването по това време Кирил Ананиев, от ГЕРБ, подписа договор с обединението за извършване на инженеринг (проектиране, строителство и авторски надзор) на Национална многопрофилна детска болница. Общата стойност на договора е 77,8 млн. лева без ДДС, или 93,4 млн. лв. с включен ДДС.

За ускорена реализация на проекта наскоро правителството реши бъдещата детска болница да е със статут на обект с национално значение.

Неправителствени организации обаче повдигнаха въпроса дали настоящият проект, договорен от кабинета на Борисов, да бъде завършен, или да бъде прекратен и да се започне работа по нов.

За последно проектът за детска болница беше даден на прокуратурата от служебния министър Стойчо Кацаров. При встъпването си в длъжност здравният министър Асена Сербезова замрази всякакви инвестиционни намерения и обяви, че започва проверка отново.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:35 | 02.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още