IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проектът за частна детска болница е на пауза

Служебният здравен министър отлага решението за частна детска болница заради пропуски в документите

13:41 | 01.11.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Министерството на здравеопазването отлага решението дали да предложи за одобрение от служебното правителство проекта на "Търговска лига" за изграждане на частна многопрофилна детска болница в София. Решението трябваше да бъде внесено до края на октомври, но заради пропуски в подадените от инвеститора документи те са върнати за актуализиране, съобщава БНР.

Очаква се до края на тази седмица здравният министър Асен Меджидиев да обяви обаче къде ще бъде построена държавната Национална детска болница.

В края на август собственикът на веригата от болници у нас "Търговска лига" внесе за разглеждане в Министерството на здравеопазването проект за частна детска болница "Мама и аз". Според документите тя ще се намира в столичния район „Изгрев“, ще има над 400 легла, ще предлага спешна и интензивна грижа.

Заради критики от страна на водещи педиатри и неправителствени организации инвеститорът обяви, че болницата няма да е национална и не застрашава проекта на държавата за педиатрия.

В началото на октомври от министерството обясниха, че процедурата по проверка на документите за нова болница е в ход и до края на месеца трябва да бъде внесено предложение в Министерския съвет, който да одобри или откаже създаването на такова лечебно заведение. Забавянето е заради пропуски в документите, като инвеститорът е уведомен за тях още в края на септември. 

Не става ясно в какъв срок трябва да бъдат изчистени пропуските и за кога се отлага решението на министерството дали да внесе проекта в Министерския съвет.

Ескалиралите събития предизвикаха и реакцията на здравното министерство. Служебният екип на Министерството на здравеопазването обяви, че застава твърдо зад строителство на сграден фонд и модерна инфраструктура за дейността на Държавна многопрофилна болница за активно лечение на деца.

Очаква се утре да се обяви мястото за строеж на държавната детска болница, след това ще се уточни какъв да бъде нейният капацитет.

„Има избрана локация за детска болница в София“, обяви по bTV Аркади Шарков, който е съветник на здравния министър. По думите му мястото на болницата ще е достатъчно комуникативно и с достатъчно зелени площи. 

То ще бъде представено на заседанието на Министерския съвет утре. Шарков обаче отказа да го съобщи предварително.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 01.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още