IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се търси нов терен за строителството на национална детска болница

Проучват се варианти на териториите на пет болници. Ако терените не са подходящи, ще се търси парцел от държавата или Столична община

17:51 | 07.07.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Проектът за изграждането на Национална детска болница започва отначало. Това стана ясно на пресконференция в Министерството на здравеопазването.

Ще започне да се търси нов терен за строителството на структурата, защото предвиденият в проекта не отговаря на регулаторните изисквания в строителството, обясни началникът на кабинета на здравния министър доц. Васил Пандов, цитиран от БНР.

Припомняме, че първоначалните планове предвиждаха Националната детска болница да се помещава в отдавна изоставен строеж на територията на Александровска болница. Сградата трябваше да бъде достроена от „Главболгарстрой“. Министерството на регионалното развитие и благоустройството обаче излезе със становище, че подробен устройствен план на мястото не може да бъде направен.

През миналата година служебният здравен министър Стойчо Кацаров обяви сливане на сега съществуващата педиатрична болница „Проф. Иван Митев“ с УМБАЛ “Лозенец” и инвестиционната компания за строителството на новата детска болница. Процедурата по сливането беше спряна от сегашния министър Асена Сербезова, когато тя пое поста.

Пандов обясни на пресконференцията, че Агенцията за държавна финансова инспекция е констатирала, че обявената обществена поръчка по Закона за обществените поръчки е с невъзможен предмет. Причината е регулацията на устройство на територията, която не позволява проектът за завършване на старата сграда да бъде реализиран.

В момента Министерството на здравеопазването прави предпроектно проучване на пет възможни терена за строителство на Националната детска болница. Терените се намират на територията на болниците „Лозенец“, “Св. Анна“, Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация в ж.к. “Овча купел”, Университетската специализирана болница за активно лечение по ортопедия “Проф. Бойчо Бойчев” в Горна баня и Специализирана болница за рехабилитация в Банкя.

Проучването ще приключи в края на този месец. Ако никой от тези терени не е подходящ, ще се търси друг терен от държавата или от Столична община, посочи Пандов.

На пресконференцията стана ясно, че е започнало разширяване на интензивното отделение на СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев” в София. Дейностите са за 1,5 млн. лева. Ще се осигурят 11 допълнителни педиатрични легла, както и ще бъде преустроен приемният блок и ще се създаде профилирано спешно отделение.

Планира се и ремонт на друг етаж на болницата за изграждане на клиника по образна диагностика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Evaa
преди 1 година
Здравейте! Със семесйството ми живеем в Пловдив. Имаме нужда от съвет. Разбрахме,че Спортен център Визайн - https://visign.bg/ - предлагат рехабилитация. С добри отзиви сме за сега, някой може ли да потвърди?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още