IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три сценария за бъдещето на „Марица-изток“ до 2040 г.

Хората в региона са силно уплашени, но всяко забавяне само ще утежни ситуацията и цената ще бъде много по-голяма, заяви доц. Георги Бърдаров

13:37 | 26.06.23 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Мини Марица-изток ЕАД
Снимка: Мини Марица-изток ЕАД

Три възможни сценария за демографско и социално-икономическо развитие на района на „Марица-изток“ до 2040 г. очертава в анализ екип изследователи от Българската академия на науките и Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Те бяха представени на пресконференция в Националния пресклуб на БТА от доц. Георги Бърдаров, един от авторите на изследването, изготвено по поръчка на фондация „Фридрих Еберт“.

Първият сценарий, който анализът очертава, е на ускорен енергиен преход с активна и адекватна подкрепа от страна на централната и местната власт. Бърдаров обясни, че ускорен преход означава закриване на най-малко половината мощности до края на 2026 г. и пълно излизане от въглищната енергетика най-късно до 2035 г.

Вторият сценарий е на ускорен енергиен преход без наличието на адекватна публична подкрепа, а третият сценарий е на забавяне на енергийния преход, като дейността на въглищната енергетика в България бъде запазена до окончателното ѝ закриване през 2038 г. или 2040 г.

Според изследователите третият сценарий ще изисква дерогация от Европейската комисия (ЕК) за емисиите от въглищната ни енергетика и продължаващата дотация както на държавната, така и на по-малките частни топлоелектрически централи (ТЕЦ) ще обременява все повече публичния бюджет. В анализа се посочва, че в крайна сметка това ще доведе до чувствително поскъпване на електроенергията в страната и ще осуети реформите за засилване на иновациите.

Първият сценарий е най-адекватният и ще доведе до болезнено в момента, но по-бързо трансформиране на региона и по-малка цена да бъде платена от хората, коментира доц. Бърдаров. Хората в региона са силно уплашени, но всяко едно забавяне само ще утежни ситуацията и цената ще бъде много по-голяма, посочи той.

Той допусна също, че е възможно и смесване на тези сценарии.

В рамките на изследването са направени дълбочинни интервюта с общинските власти в Стара Загора, Раднево, Гълъбово и Нова Загора. Бърдаров отбеляза, че на първо място сред изводите от тези интервюта е пълната липса на яснота за бъдещето на региона и хората. Той посочи, че има неразбиране на значението на зеления преход и недоверие в т.нар. справедлив преход.

Бърдаров отбеляза и отсъствието на комуникация на държавната власт с местните власти и хората в региона. „Скъсаната комуникация предизвиква хаос и страх в населението, които рефлектират във все по-засилени емиграционни нагласи“, се посочва в анализа.

На пресконференцията беше представено и проучване на „Галъп интернешънъл болкан“, проведено от 29 октомври до 6 ноември 2022 г. сред над 800 пълнолетни души и представително за страната. Според него 56% от запитаните биха искали да се запазят въглищните централи по-дълго, 21% са на мнение, че трябва да се закрият, а 23% не могат да отговорят.

Първан Симеонов от „Галъп интернешънъл болкан“ коментира, че има високо недоверие към властта, което се проектира и към Брюксел. Той отчете, че има наличие на инстинкти, свързани със съхранението на здравето и средата, но доминира социалното. "Хладилникът донякъде побеждава термометъра", коментира Симеонов.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 26.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
grainis
преди 9 месеца
SGB-Технологията - biomass.alle.bg , предлага пълна замяна на въглищата и газа в ТЕЦ-овете с чисто биогориво (произвежда на място, в двора на ТЕЦ-а) и е възможно най-добрата алтернатива за комбиниран добив на зелена енергия, чисти биогорива, храни и материали на себестойност, близка до нула - в пъти по-добра - ефективна, рентабилна, независима от природни сили, и евтина като инвестиция и поддръжка, от всякакви други ВЕИ - соларни, вятърни, водородни, батерийни, ядрени, хидро, геотермални и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 0
SporqZaKef
преди 10 месеца
В един ден и Дневвник и Капитал и Мениджър бг и инвестора с топ статия за Мариците.. Мдааа, добре е минала оперативката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 7
alex8712
преди 10 месеца
Казусът с Мариците много ми напомня този с Кремиковци преди 20тина години - и тогава драма, правеха се сметки, че 100 хил. души ще са пряко засегнати от ликвидацията. Комбинатът фалира, хората се преквалифицираха, животът продължава. Ако измислят решение на проблема с базовите мощности - дали батерии, водород или нещо друго да покрива пиковото потребление - здраве да е, закривай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 9
zelka007
преди 10 месеца
До: melon ... всяко нещо има начало и край ... какво щяха да правят след като се изчерпа икономически изгодният пласт въглища ?! минните работници спокойно се пренасочват към други добивни отрасли в БГ ... енергетиците към други енергийни фирми ... при безработица от 3-4% , как мислиш стоят нещата с наемането на хора у нас ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
melon
преди 10 месеца
За съжаление хората от района ще го ду..., както обикновено се случва. Ще им се наложи да се спасяват в чужбина или по градовете. Преди си бяха добре. Работеха в мините и тецовете, а през свободното си време гледаха корнишони и разни други неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още