IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ТЕЦ "Марица Изток 2" влезе в топ 10 на замърсителите в схемата за въглеродни емисии

Централата изпрати 2022 година с рекордна печалба

11:29 | 26.05.23 г. 6
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

ТЕЦ "Марица Изток 2" влезе в списъка с най-големите замърсители, участващи в схемата за търговия с емисии въглероден диоксид (ETS) на Европа. Централата се придвижва със 7 места нагоре през 2022 година, сочат данните.

Отчетът на дружеството показва, че през 2022 година то е продало 8,4 тераватчаса електроенергия спрямо 5,1 тераватчаса през предходната година, което е увеличение от 64%.

Приходите от дейността се увеличават с почти 200% до 4 млрд. лева. Разходите за покупката на емисии въглероден диоксид (през схемата) възлизат на 1,7 млрд. лева, което е повишение от 63% спрямо 2021 година, но то се дължи не само на увеличената работа на централата, а и на по-високите цени на емисиите (на моменти търговията се извършваше при цена от над 100 евро за тон).

2022 година приключва с рекордна печалба за централата в рамките на почти 1,2 млрд. лева.

Като цяло 10-те най-големи замърсители в ETS през миналата година са въглищни електроцентрали, като седем от тях са в този списък от години, сочи анализ на екологичната организация Ember. Данните показват още, че 2/3 от всички въглеродни емисии от въглищните централи се падат на Германия и Полша, а като се прибавят емисиите от Чехия и България, общият дял скача до 80 на сто.

Източник: Ember Източник: Ember

Емисиите от въглищните електроцентрали през миналата година се повишават с 6% спрямо 2021 година, но са под нивата от 2019 година, тоест преди началото на пандемията от коронавируса.

Еколозите се надяват, че това е само краткосрочно изкривяване на тенденцията - в последното десетилетие емисиите от въглищните електроцентрали намаляват с 40 на сто. Причината за повишението е съчетанието на няколко кризи - високата цена и ограничени доставки на природен газ, както и невиждана от години суша, която ограничи производството на ядрените и водните централи в Западна Европа.

Така през 2022 година енергийният сектор е емитирал общо 739 млн. тона въглероден диоксид, или това е около половината емисии, които се търгуват в ETS. Само въглищните централи са емитирали 456 млн. тона въглероден диоксид през 2022 година, или 62% от емисиите на целия енергиен сектор, сочат още данните от схемата. Общо в енергийния сектор емисиите се увеличават с 3% спрямо 2021 година.

От Ember посочват, че реално първите сигнали за енергийната криза в Европа бяха налице още през втората половина на 2021 година и тогава се случи по-голямата част от "прехвърлянето" от газ на въглища. През 2021 година емисиите от въглищните централи скочиха съществено - със 17% спрямо 2020 година.

Сега с нормализирането на цената на природния газ се очаква работата на въглищните централи да намалее, съответно и емисиите да са по-малко през 2023 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 26.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
borisovaaaaaaa
преди 10 месеца
Нека още да продължаваме да подкрепяме тецовете на въглища... кога ли хората ще разберат, че има по-екологично чисто гориво и това е природният газ!! трябва да залагаме на развитие на газова инфраструктура, така се бори качество на въздуха, а не с дърва и въглища!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 9
zelka007
преди 10 месеца
До: onezero007 ... опс , управлението е от изпълнителна агенция по околна среда ... грешка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 9
zelka007
преди 10 месеца
До: onezero007 ... в този държавен фонд се внасят 100% от изтъргуваните въглеродни квоти , иначе търговията се управлява от специален регистър към министерство на околната среда и водите според регламент на надзора на ЕК ... https://***.fses.bg/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 3
onezero007
преди 10 месеца
До: zelka007// Не ви знам какво сте си говорили, но това са много пари, ако сметнем че и американските тецове са платили толкова, а има и други тецове нещата отиват на едни 4 милиарда лева данък въздух, платени изцяло за сметка на потребителя потребителя и вероятно усвоени от шайка мошеници. Това са близо 2000 лева средно на домакинство, и после гей съюза ни били давали пари - същата сума за 7 години ама да затворим тецовете, които точно техните емисии правят нерентабилни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 10
zelka007
преди 10 месеца
До: onezero007 ... колко пъти ще го говорим кой ги прибира тези пари ?! мхм ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 0
onezero007
преди 10 месеца
Интересно ми е тия 1,7 милиарда лева за емисии или данък въздух кой ги е прибрал?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още