IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще изнася въглища за Сърбия поне още година

Строителството на газовата връзка IBS върви по график, уверява енергийният министър

12:41 | 10.05.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Договорът за доставка на въглища от "Мини Марица - изток" за сръбски държавни електроцентрали е удължен с още година, става ясно от посещението на българския служебен министър на енергетиката Росен Христов в Сърбия. Цените са индексирани и договорът е важен не само за мините, но и за държавни транспортни компании, които участват в доставките, съобщи Христов, цитиран от пресцентъра на ресорното министерство.

Той е дискутирал с представители на сръбската държавна енергийна компания EPS доставките на въглища през следващите три години и изготвяне на график за тях, за да може да се планира по-ефективно добивът и логистиката.

През миналото лято "Мини Марица - изток" подписа първия си договор за износ на въглища. Той предвиждаше продажбата на 1,75 млн. тона лигнитни въглища на по-високи цени от тези на вътрешния пазар. От дружеството обаче не уточниха нито стойността на договора, нито цената.

От мините обявиха при сключването на договора, че доскоро износът на български лигнитни въглища е изглеждал невъзможен. На сайта си от компанията обясняват, че транспортирането на българските въглища е икономически нецелесъобразно, затова и основните потребители - централите в Маришкия басейн, са разположени в близост до находищата.

Но кризата за електроенергия от миналата година промени тази ситуация. Сърбия потърси въглищата като вариант за гарантиране на енергийната сигурност. Сега цената на газа се нормализира и е далеч от рекордите, постигнати през миналото лято. Цената на юнските доставки на нидерландската борса TTF се движи около нивото от 36 евро за мегаватчас. За сравнение, в края на август 2022 година суровината записа рекорд на цената си - 350 евро за мегаватчас.

Сърбия търси и алтернативи за природния газ. Страната получава доставки през "Балкански поток" от "Газпром", но и строи активно IBS - българо-сръбската газова връзка. През нея Белград ще може да има достъп до втечнен газ или тръбен газ от Азербайджан. По време на своята визита в Сърбия Росен Христов увери колегата си Дубравка Джедович, че графикът на строителството на българската част от връзката се спазва.

"Важно е да поддържаме постоянен контрол, съвместната работна група върши отлична работа, което е видимо по напредъка в строителството", допълни още той, цитиран от пресцентъра на Министерството на енергетиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 10.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още