IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдикати и еколози не виждат ясен план за бъдещето на въглищните централи

Съдебното решение от миналата седмица не означава автоматично затваряне на ТЕЦ "Марица Изток 2", коментират експерти

14:25 | 13.03.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Зеленият преход трябва да се случва паралелно - не може да бъдат затворени въглищните централи, преди да бъде намерено решение за тяхното заместване, коментира в ефира на БНТ вицепрезидентът на КНСБ Огнян Атанасов. Той е категоричен, че в момента няма план, който да покаже как ще се случи зеленият преход - колко и къде зелени централи ще бъдат присъединени към мрежата.

Според синдикалиста се работи за затварянето на въглищните централи, за да бъде използван капацитетът на мрежата за присъединяване на зелени мощности.

Липсва яснота как ще бъдат затворени въглищните мощности, коментира  и директорът на Greenpeace България Меглена Антонова. Тя допълни, че не трябва да има автоматично затваряне на въглищните централи без дискусии как ще се случи, това трябва да става постепенно и хората да не загубят работата си. Но в същото време не трябва да изоставаме с тези планове, каза Антонова.

"Искаме на намалим замърсяването, така че то да не засяга човешкото здраве и хората, за да могат те да искат да живеят в тези райони", обясни тя.

Според нея в момента в страната няма нужното законодателство, което да подкрепи хората сами да произведат енергията, която потребяват, за създаването на енергийни мощности и т.н., каквито вече се правят в съседни държави, включително и Сърбия. Съседните държави инвестират изключително много във възобновяеми източници, каза Антоова и припомни, че в минали години, когато енергийна криза нямаше, въглищните централи работеха на загуба.

В условия на криза обаче въглищните централи не просто са на печалба, но приходите от тях до голяма степен подкрепят икономиката ни, каза от своя страна Огнян Атанасов.

 "Всички сме наясно, че след 2030 година трябва да започнем да намаляваме производството на електроенергия от въглища", категоричен беше синдикалистът, но допълни, че поне до 2030 година ВЕИ не могат да бъдат базови мощности и да гарантират енергийната сигурност на страната.

Атанасов даде пример за паралелната работа на въглищните мощности за зеления преход - в момента ТЕЦ "Марица Изток 2" има план за изграждане на фотоволтаична централа с 300 мегавата мощност, както и за производство на водород. Подобни проекти разработват и другите две големи централи в Маришкия басейн.

Съдебното решение относно комплексното разрешително на ТЕЦ "Марица Изток 2" не означава затваряне на въглищната централа, потвърдиха и Антонова, и Атанасов. Според тях в резултат от решението на Европейския съд в регионите ще трябва да бъдат изготвени нови планове за чистотата на въздуха, а вероятно комплексното разрешително на ТЕЦ "Марица Изток 2" ще бъде преразгледано от регулатора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:26 | 13.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
evlogi
преди 1 година
Марица Изрок 2 ще спре, без аначение кой съд кво е решил...Просто загубите и ще станат невъзможно големи за толериране...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още