IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Български въглищни централи вероятно са лъгали за въглеродните емисии с години

"Спестени" са към 74 млн. евро, изчисляват екологични организации

10:39 | 28.02.23 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейската прокуратура разследва измами с европейски средства, свързани с търговията с емисии въглероден диоксид от няколко български въглищни централи, съобщават от институцията. Вероятно тези нарушения са продължили с години - от 2017 г. до сега, е записано още в съобщението.

Именно с това разследване са свързани действията на ГДБОП и ДАНС в понеделник (27 февруари) в централите, свързвани с името на бизнесмена Христо Ковачки.

Според съобщението на прокуратурата, ръководена от Лаура Кьовеши, една компания е отчитала погрешно (по-ниско) емисиите на централите. Това е довело до милиони евро загуби за европейския бюджет.

Заради плановете за зелен преход цената на емисиите въглероден диоксид скочи рязко през 2021 г., но заради войната в Украйна търговията се успокои. В началото на 2023 г. обаче цената на емисиите достигна рекордните 100 евро за тон.

Експертът Констанца Рангелова от Центъра за изследване за демокрацията (ЦИД) коментира пред БНТ, че има конфликт на интереси - компанията, която верифицира емисиите, и емитентите са били свързани. Това позволява по легален начин да се случват измамите, смята тя.

Изчисленията на екологичната организация "За Земята" сочат, че въглищните централи са си спестили 74 млн. евро от 2017 г. до днес от занижените данни за емисиите. Те са базирани на данни със свободен достъп от различни български институции, включително и Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), Агенцията за околна среда и т.н. Те показват със сигурност, че емисиите от проверяваните ТЕЦ-ове са много по-големи и от години не се влага за модернизацията и за намаляване на замърсяването от работата им, допълни още Симеон Горов от екологичната организация.

Двамата експерти коментираха и затварянето на въглищните централи у нас. На фона на стабилизирането на цената на електроенергията тяхното производство е вече на загуба. България обаче закъснява с процедурите за одобрение на средствата по Фонда за справедлив преход.

Припомняме, че преди време енергийният министър Росен Христов коментира, че дейностите, като например определяне на регионите, се бавят умишлено в опит да бъде удължена работата на въглищните централи. По този начин вече са загубени около 100 млн. евро от 1,3 млрд. евро, предвидени за транформацията  на регионите.

Симеон Горов изтъкна, че в ЕК вече обвързват отпускането на средства с резултати, което означава, че България може да губи още средства от липсата на желание за реформи. Страната ни има неизползван потенциал за зелена енергия, допълни още екологът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:39 | 28.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Alex Silver
преди 1 година
Страхотно! "Вероятно" са лъгали. Дежурното Highly Likely. Лъгали ли са или не? Всеки също може да каже "Медиите вероятно лъжат", нали? Лъжат или не?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още