IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ива Петрова: Без повече дългосрочни договори за въглищните електроцентрали

България ще изгуби 3 млрд. евро европейски средства, ако не спази срока за териториалните планове за справедлив преход, изтъква зам.-министърът на енергетиката

20:40 | 29.09.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Няма да има повече дългосрочни договори за въглищните централи. Това стана ясно от думите на заместник-министъра на енергетиката Ива Петрова в интервю за БНТ.

В момента съществуват два дългосрочни договора за изкупуване на електроенергия от въглищни централи. Това са двата договора с "Марица Изток 1" и "Марица Изток 3", изтъква Петрова.

"Марица Изток 2", която е част от Български енергиен холдинг (БЕХ), работи на пазарен принцип. „Както знаете, към изкупуване или гарантиране на минимална работа на централата от гледна точка сигурност на системата и на доставките, имаме практики да се налагат определени задължения на тази централа. Всички останали въглищни централи работят на пазарен принцип. Отдавна държавата ясно е заявила и не предоставя такива дългосрочни договори за предоставяне на енергетика", подчерта още Петрова.

По думите ѝ България ще изгуби 3 млрд. евро от отпусканите от ЕС средства, ако не спази срока за териториалните планове за справедлив преход.

"Министерският съвет одобри изменение в оперативната програма за регионите, неразделна част, от което са териториалните планове за справедлив преход, с цел същите да бъдат представени на ЕК, спазвайки крайният срок - 30 септември, който е утре. И стартиране на формалните преговори с Комисията по представената визия от наша страна, заложена в тези планове и респективно в оперативната програма, който процес се надяваме да приключи до края на годината, защото в противен случай губим средствата от Фонда за справедлив преход, които са в порядъка на 3 млрд. евро“, подчерта зам.-министърът.

По-рано през деня премиерът Николай Денков се обърна към протестиращите представители на сектора на енергетиката, като заяви, че това, което прави правителството, е най-доброто възможно за тях и за държавата като цяло.

Голяма част от техните искания днес се основават на невярна или изопачена информация. Крайният срок да се изпрати пакетът документи до ЕК е утре, 30 септември. Никакво отлагане повече не може да се направи, защото рискуваме загуба на милиарди левове - 3,5 млрд. лв. Второ, в документите, които изпращаме, е ясно казано, че централите ще работят до 2038 г. Трето - няма дати за затваряне на конкретни въглищни централи. Постепенно, поетапно някои от тях ще изпаднат от енергийната система, просто защото няма да бъде възможно икономически те да функционират повече", каза премиерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:15 | 29.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 1
zelka007
преди 7 месеца
До: evlogi ... ако България не се бори за проекти с европейски средства , наравно с другите държави , ще излезе от ролята на бенефициент на еврофондовете и ще влезе в качеството си на донор на евробюджета , като същевременно няма да е постигнала стандарта на живот на средният европеец ... идеята на тези средства , не е да напускат държавите във вид на вноски в бюджета , а да остават в тях !! но !! да са вложени в полезни за обществото проекти ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
evlogi
преди 7 месеца
Не знам за колко години са тези 3.5 млрд лева предвидени за усвояване, но няколко числа за контекст: тази година България ще има около 185 млрд лв БВП.Годишния консолидиран бюджет е над 60 млрд лева.Тез 3. 5 млрд лева не са никаква драма, особено като се има предвид, че сигурно са за 5-6 години и че половината поне ще ги откраднат, както става най-често с европейските фондове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още