IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ: България няма ангажимент за предсрочно затваряне на въглищни мощности

Синдикалната организация подкрепя изграждането на нови ядрени централи, които да заменят въглищата

17:19 | 03.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Предсрочното затваряне на въглищни мощности не е ангажимент, който България е поела към ЕС, пише в позиция на КНСБ. Синдикатът публикува становище относно Пътна карта за климатимна неутралност, която ще бъде обсъдена на заседание на Комисията за енергиен преход в понеделник (4 септември). Според организацията сценарият за бързо спиране на въглищните мощности е неприемлив и приоритет трябва да бъде плавното извеждане на мощностите от употреба.

"Подкрепяме по принцип направения извод за полезността на модела и задълбочеността на прогнозите при разработване на сценариите за постепенно извеждане от експлоатация на въглищните централи до 2038 г.", се казва в позицията на КНСБ. Синдикалистите отбелязват, че подходът в Пътната карта предвижда през  2026 г. страната ни да има 3 гигавата "разполагаеми маневрени и базови мощности на въглища“, към 2030 г. – те да намалеят до 2 гигавата и към 2035 г. – 1 гигават.

"Считаме, че тези цели отразяват договореностите с ЕК по Интегрирания план енергетика и климат, за което КНСБ нееднократно е настоявала", се казва още в позицията, изпратена до медиите.

Според КНСБ, за да бъдат постигнати целите за постепенно извеждане от експлоатация на въглищните мощности преди това трябва да се осигурят заместващите мощности и да се направи план за напускане на въгледобивните участъци.

Синдикалната организация посочва още, че подкрепя изграждане на нови базови ядрени мощности след намаляване на производството от въглищни блокове. Този подход подчертава  стремежа за запазване на изградената национална инфраструктура и компетентност,.

В своята позиция от КНСБ смятат, че планът има няколко недостатъци, а именно подценява възможността за възникване на енергийна криза и е има прекалено оптимистични очаквания за развитието и навлизането на новите технологии. "Считаме, че оценките за успешна комбинация на нови ВЕИ с нови технологии за съхранение и балансиране следва да се основават само на доказани, ефективни и на конкурентни цени технологии", е записано в становището.

Според КНСБ не е направена адекватна оценка на нуждата от финансиране на енергийната мрежа във връзка с навлизането на ВЕИ, повишените изисквания към потребителите да управляват потреблението си, както и подценените оценки за икономическия растеж на България през следващите години.

Като недостатък се отчита още идея за замяна на въглищата с природен газ, който е вносен продукт и чийто внос е "доказано неустойчив във времето".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:19 | 03.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още