IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добивът на въглища у нас се срина от началото на годината

На годишна база един от малкото сектори с ръст на производството са изделията от метал, без машини и оборудване

12:25 | 10.08.23 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Добивът на въглища в България намалява непрекъснато от началото на годината, сочат календарно изгладените данни на Националния статистически институт (НСИ) за промишленото производство в страната.

През юни добивът на въглища намалява със 70,1%, а месец по-рано понижението е от 68,7 на сто, свързано със свитото производство на електроенергия в последните месеци. От средата на 2021 година до края на 2022 година българските въглищни централи се възползваха от енергийната криза в Европа и натрупаха рекордни печалби от високите цени на пазара. В последните месеци обаче ситуацията се успокои и цената на природния газ се връща до нива, които все още са по-високи спрямо началото на 2021 година, но вече много по-приемливи.

Това прави произведената от въглищните централи електроенергия прекалено скъпа и Електроенергийният системен оператор (ЕСО) отчете рязко намаление на износа на ток от началото на годината.

Отделно и много държави в ЕС предприеха допълнителни мерки за ограничаване на кризата - енергийна ефективност и възобновяеми мощности, което също успокои пазара. 

Така секторът "Производство и разпределение на електрическа и топлоенергия и газ" у нас се свива с 27,4% на годишна база през юни. Това е най-сериозният спад в промишления сектор на България. За сравнение, при добивната промишленост намалението е от 10,8%, а при преработващата - от 6,2%.

Като цяло промишленото производство през юни намалява с 9,3% на годишна база.

Индекс на промишленото производство. Графика: НСИ Индекс на промишленото производство. Графика: НСИ

Данните на статистиката са разочароващи и едно от малкото увеличения е регистрирано при производството на изделия от метали, без машини и оборудване (с 14,6% на годишна база). С него е свързано увеличението на добива на метални руди - с 24,2% спрямо юни 2022 г.

В същото време производството на тютюневи изделия задълбочава спада си и през юни намалението е вече от 36,3%. Спад от 28,7% има и при производството на текстилни изделия, сочат още годишните данни на НСИ.

На месечна база промишленото производството отбелязва лек ръст - от 0,7 на сто, който се дължи основно на съживяването на добивната промишленост - от 4,2%. В преработвателната индустрия ръстът е от 0,4%. В сектора производство и разпределение на електроенергия, топлоенергия и газ повишението е от 6,6 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:26 | 10.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 4
zelka007
преди 8 месеца
силно препоръчвам на форумните чебyрашки да фърлят едно око на ЕСО в облачен ден като днешният и да си прегледат пак опорките за това как се генерира ток от слънце в облачен ден ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още