IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производството на ток намалява с 22%, износът се срива за 7-месечието

Цената на електроенергията се успокои на европейските пазари и направи въглищните ни централи неконкурентоспособни

14:21 | 01.08.23 г. 5
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Производството на електроенергия намалява с 22% в периода януари-юли 2023 година на годишна база, сочи статистиката на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). В този период електроцентралите са произвели 23,9 тераватчаса електроенергия.

Има понижение и по отношение на потреблението, но в много по-ограничен мащаб - с 5% до 21,5 тераватчаса.

Данните показват още срив на износа на електроенергия през периода. Разликата между износа и вноса на електроенергия е положителна в размер на 2,3 тераватчаса. Салдото преди година беше 7,8 тераватчаса, т.е. има намаление от 70 на сто.

Това се дължи основно на успокояването на цените на електроенергията на европейските пазари. През миналата година България беше основен износител на електроенергия от въглищните централи, но цената на електроенергията днес прави производството им неконкурентно.

През първите седем месеца на годината производството на базовите електроцентрали намалява с 26,3% до 18,9 тераватчаса. За сметка на това производството на зелените мощности се увеличава въпреки отчетения спад от 16% при водните централи, които са генерирали почти 2,2 тераватчаса електроенергия за периода.

Справка в оперативните данни на ЕСО показва, че в последните дни в обедните часове соларните панели покриват голяма част от товара в мрежата. Към 13:30 часа на 1 август фотоволтаичните централи покриват около 37,5% от товара, тоест съизмерино с АЕЦ "Козлодуй". Работата на въглищните централи е ограничена до 16% от товара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:21 | 01.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 8 месеца
До: evlogi ... пускам ти уикито , щото е най-сбито ... в професионалните сайтове има доста подробности , но предполагам няма да ти е интересно ... в Абу-Даби строят подобен , ще продава слънчев ток денонощно на около $0,07 за кВтч .. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
zelka007
преди 8 месеца
До: evlogi ... това 24/7 слънчев ток ... в Мароко , африканска държава ... :))) ... продават ток на около $0,19 за кВтч ... комбинирали са два вида концентрирана слънчева светлина , допълват с фотоволтаик , съхраняват в разтопена сол , генерират с обикновенна парна турбина ... проектирали са още един подобен голям проект и го започват ... https://en.wikipedia.org/wiki/Ouarzazate_Solar_Power_Station
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
evlogi
преди 8 месеца
До: Tintimintiriii За 13;30 си е вярно, наистина покриват толкова и вероятно ще стане доста повече, предполагам,че следващото лято ще изпреварят АЕЦ-а но, проблемът е ,че ще е по обяд в слънчеви дни.Сутрин между 7 и 9 и вечер между 18 и 21 ,когато са пиковите часове на потреблението, нещата стоят доста по-различно.Да не говорим за дългите мрачни зимни седмици...Щем, не щем, ще трябва да поддържаме две системи....Ето затова цените няма да паднат, напротив.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
Tintimintiriii
преди 8 месеца
"Към 13:30 часа на 1 август фотоволтаичните централи покриват около 37,5% от товара, тоест съизмерино с АЕЦ "Козлодуй"." - Глупсоти, глупости, глупости .. Черипика е на такова високо ново, че някой може и да повярва. А защо не дадем данни от предната седмица, а ЕКО?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 5
danchomentata
преди 8 месеца
Шестого блока ли или пятого беше с демократично fuel от Нигер че малко се обърквам с качеството на ел. енергията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още