IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС стартира първата в света гранична тарифа за въглеродни емисии

Механизмът за коригиране на въглеродните емисии на границата ще изисква да се отчитат емисиите при производството на внесените желязо и стомана, алуминий, цимент, електроенергия, торове и водород

07:30 | 02.10.23 г. 12
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Европейският съюз стартира в неделя първата фаза на първата в света система за налагане на мита за емисиите въглероден диоксид върху вносната стомана, цимент и други стоки, предаде Ройтерс. Ходът се тълкува като опит да спре по-замърсяващите чуждестранни продукти да подкопават зеления преход на ЕС.

Планираната тарифа предизвика безпокойство сред търговските партньори, а на форум миналия месец главният пратеник на Китай по въпросите на климата Сие Джънхуа призова страните да не прибягват до едностранни мерки като таксата на ЕС.

Блокът ще започне да събира такси за емисиите въглероден диоксид (CO2) на границата едва през 2026 г.

В неделя обаче започна първоначалната фаза на Механизма за коригиране на въглеродните емисии на границата (Carbon Border Adjustment Mechanism, CBAM), при който вносителите от ЕС ще трябва да отчитат емисиите парникови газове, вложени в производството на внесените количества желязо и стомана, алуминий, цимент, електроенергия, торове и водород.

От 2026 г. вносителите ще трябва да закупуват сертификати, които да покриват тези емисии на CO2, за да се изравнят чуждестранните производители с промишлените предприятия в ЕС, които трябва да купуват разрешителни от пазара на въглеродни емисии в ЕС, когато замърсяват.

Европейският комисар по икономическите въпроси Паоло Джентилони заяви, че целта е да се насърчи преминаването към по-екологично производство в световен мащаб и да се предотврати преместването на европейските производители в страни с по-ниски екологични стандарти.

Целта е също да се предотвратят загуби за европейските производители от чуждестранните им конкуренти, докато инвестират, за да допринесат за постигането на целите на ЕС за намаляване на нетните емисии на блока с 55% до 2030 г. спрямо нивата от 1990 г.

Компании от Европейския съюз, Великобритания и Украйна заявиха пред Ройтерс, че очакват слабо първоначално въздействие от тази мярка по време на пробната фаза.

Европейската комисия твърди, че граничната такса е в съответствие с правилата на Световната търговска организация, тъй като третира еднакво чуждестранните и местните фирми и позволява приспадане от граничните такси на вече платени в чужбина цени за въглеродни емисии.

"CBAM не е свързана със защита на търговията. Става дума за защита на амбициите на ЕС в областта на климата - и за стремеж да се повиши нивото на амбициите в областта на климата в световен мащаб", заявява Джентилони в писмени отговори на въпросите на Ройтерс.

Европейската асоциация на стоманодобивната промишленост Eurofer, която е в челните редици на тези, които се стремят към въвеждане на граничната тарифа, заяви, че първоначалната фаза ще провери доколко CBAM е надеждна, за да се избегне преместването на промишленото производство в чужбина към страни с по-малко амбициозни политики за климата.

Сред значимите търговски партньори на Европа от Министерството на външните работи на Китай, от Министерството на търговията на Турция и официален представител на САЩ са отказали да коментират темата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:08 | 02.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

11
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 7 месеца
До: 0pk буахаха, да, да .. още миналата година около 100 млн европейци умряха от студ и глад, а тая се очакват тълпи от безработни немци и шведи да емигрират към ватнишката държава... даже са готови да участват в СВО-то за паспорт и 2 бутилки поравославна газ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 1
zelka007
преди 7 месеца
До: 0pk ... нелеп , нелеп , колко да е нелеп ?! още не е въведена таксономията и вече ривът чайници , индийци , малайзиици и пр въглищарски нефели ... рашибозуците ривеха още преди петилетка ... значи всичко е наред ... нали ЕС е в упадък ?! и без това нема да се продава туканка ?! а пък списващите чебyрашки масово сте имотни , заможни , изучени и не ви касае нискокачествената поднебесна продукция ... вие се къпете в квалитетна европейска стока ... :))) ... да му мисли раята ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 2
zelka007
преди 7 месеца
До: Tikva007 ... хихи ... политкомисарче , прави разлика от чат и форум ... чаткането по пожарни кранове и мостове , с цел наваксване на плюсчета не означава непременно че пишеш в чат ... :))) ... леопардите , това са онези танкове дето ги ликвидирахте още на границата с Полша , се справят прекрасно , достатъчно квuчане има из расийските телеграми . човек ще рече , че настъпвате , а не че организирате реверсивна атака ... :))) ... под Бахмут как дела ?! оня ден М777 са ви разпрали (цензура) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 9
0pk
преди 7 месеца
Хаха, нелеп опит от страна на ЕС да обложи с данък чуждите производства, поради затихващите функции на собствената си промишленост. Всичко това в комбинация с липсата на достъпна енергия и квалифицирана раб.ръка, благодарение на които би могло да се разширява вътрешното прозиводство, ще доведе до обратен на очакваното ефект и силно ще подкрепи инфлацията. Зелкич, няма да се сбъдне мечтата на евродерибеите - цял свят да им плаща, за да му потребяват те продукцията. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 6
Tikva007
преди 7 месеца
До: zelka00: Чатът на Инвестор.bg ли е *тихия фронт* бре, крессльо? Какво тихо има в това да мачкам фассона на врещящи щатни троллове-фейкотворци като теб? Но може и да затихне, като гледам как се развиват събитията и на двата основни за вашата пассмина рубежа, където воювате тук - срещу Русия и срещу Европа. Нещо минорен ми звучиш тези дни, ревът на леопардите затихна дори в твоята глава. Като затихне и ревът на вятърните турбини, съвсем щя се фейднете и може и фронтът да утихне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 5
zelka007
преди 7 месеца
До: onezero007 ... чемодан , вокзал и където ти видят очетата ... :))) ... остави я тази клета Европа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 4
zelka007
преди 7 месеца
До: Tikva007 ... политкомисарче , биеш ли се на тихият фрон , а ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 10
cyclop
преди 7 месеца
Сектата на зеления хайвер е най-големият организиран и глобален грабеж в историята. И тепърва почва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 16
onezero007
преди 7 месеца
Както вървят нещата, до 2026 може да няма ЕС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 28 rate down comment 14
Tikva007
преди 7 месеца
Колко ще успее да повлияе на климата маллоумната политика на зелените евро-хунвейбини е въпрос с предизвестен отговор, но че със сигурност ще ликвидира в обозримо бъдеще всякаква индустриална активност в границите на юрисдикцията си, е 200% сигурно! ЕС - природен парк, резерват и туристическа атракция да, но производнтвено-икономическа структура - твърдо *нье!*
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още