IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Емисиите на парникови газове в световната енергетика нарастват през 2022 г.

Делът на изкопаемите горива от общото глобално потребление на енергия остава на ниво от 82% въпреки рекордния темп на инсталиране на нови соларни и вятърни мощности

10:44 | 26.06.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Емисиите на парникови газове от световната енергийна индустрия продължават да нарастват до нови върхове през миналата година въпреки рекордния ръст при инсталациите на нови вятърни и соларни мощности, съобщава The Guardian, цитирайки ново проучване на световната енергетика.

Докладът, изготвен от Energy Institute, установява, че изкопаемите горива продължават да съставляват 82% от общото потребление на енергия в света през 2022 г., което води до покачване на емисиите на парникови газове с 0,8%, тъй като светът използва повече енергия като цяло.

Очаква се глобалното потребление на енергия да нарасне допълнително през следващата година, което потенциално ще доведе до по-високи нива на емисии, след като Китай прекрати строгата анти-Covid политика по-рано тази година, която преди това ограничаваше потреблението на самолетно гориво.

„Въпреки продължаващия силен ръст на вятърната и слънчевата енергия в сектора, общите глобални емисии на парникови газове, свързани с енергетиката, отново се увеличават. Все още се движим в посока, обратна на тази, изисквана от Парижкото споразумение“, предупреждава Джулиет Дейвънпорт, президент на Energy Institute.

Докладът, който е публикуван в партньорство с KPMG и консултантската компания Kearney, установява, че възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) – с изключение на хидроенергията – покриват едва 7,5% от световното търсене на енергия през миналата година. Това представлява увеличение от близо 1% спрямо предходната година, водено от рекордния ръст именно при соларната и вятърната енергия. Производството на слънчева енергия нараства с 25% през 2022 г., докато това на вятърна енергия се увеличава с 13,5 на сто в сравнение с 2021 г.

Въпреки това възходът на възобновяемата енергия беше засенчен от скромно увеличение на световното потребление на енергия от 1,1% през миналата година – в сравнение с 5,5-процентното увеличение през 2021 г. – което означава, че са изгорени повече петрол и въглища, за да се отговори на засилващото се търсене.

„Въпреки рекордния ръст на ВЕИ делът на енергията, която се генерира от изкопаеми горива, остава упорито на ниво от 82%, което трябва да действа като ясен призив към правителствата да се ангажират по-сериозно с енергийния преход“, изтъква Саймън Върли, ръководител на отдела за енергетика и природни ресурси в KPMG.

Световното търсене на петрол нарасна с 2,9 млн. барела на ден миналата година до 97,3 млн. барела на ден за 2022 г., като това отчасти се дължи на възраждането на глобалната икономическа активност след пандемията, посочват от Energy Institute.

В същото време търсенето на въглища расте до нива, невиждани от 2014 г., увеличавайки се с 0,6% в сравнение с 2021 г., като тук основен принос имат Индия и Китай. Апетитът за енергия от въглища се увеличава в съответствие с рекордно високите цени на газа в Европа и Азия след нахлуването на Русия в Украйна. Газът съставлява 24% от световното потребление на енергия през миналата година, което е спад от 25% за предходната година, но производството на газ остава относително стабилно.

Energy Institute предупреждава, че упорито високите нива на емисии, свързани с енергията, рискуват да провалят усилията за постигане на целите на Парижкото споразумение за климата, освен ако не бъдат предприети извънредни действия от страна на правителствата, предупреждават авторите на доклада. Съгласно Парижкото споразумение емисиите трябва да бъдат редуцирани наполовина до края на десетилетието, за да се избегнат катастрофални последици от покачването на глобалните температури.

Ричард Форест, ръководител на отдела за глобална устойчивост в Kearney, изтъква, че увеличението на емисиите на парникови газове поставя акцент върху необходимостта от „спешни мерки, за да помогнем на света да поеме по пътя към постигане на целите на Парижкото споразумение“. Той добавя, че необходимостта от доставяне на чиста, достъпна и сигурна енергия „никога не е била по-голяма“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:44 | 26.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още