IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Властта и протестиращите енергетици се споразумяха

Документът включва 7 точки с конкретни срокове за изпълнение и ще бъде внесен за гласуване утре

22:11 | 03.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Пресцентър на Министерски съвет
Снимка: Пресцентър на Министерски съвет

Със споразумение между кабинета и протестиращите енергетици приключиха днешните седемчасови преговори в Народното събрание, съобщи пресцентърът на Министерския съвет.

Документът включва общо 7 точки, с конкретни срокове за изпълнение, и ще бъде внесен за гласуване в парламента утре, като парламентарните групи от опозицията също са приветствани да се присъединят

Държавата няма да затваря топлоелектрически централи административно, коментира министър-председателят акад. Николай Денков. „Тези централи, независимо дали са държавни или частни, ще работят свободно и пазарът ще реши кои ще останат“, добави той. Наред с това ще се запазят базови мощности, които гарантират стабилността на енергийната система в страната, за да няма проблеми с осигуряването на ток за икономиката и битовите потребители.

Сред целите на правителството се открои и изработването на проект за енергийна стратегия на България до 2030 г. с хоризонт до 2050 г. Освен това, кабинетът се ангажира с осигуряването на пълна прозрачност на процедурите по определяне на бъдещите инвеститори във въглищните региони, включително това към тях да бъдат включени и централите, мините и засегнатите общини с техните проекти.

Идеята за създаване на държавно предприятие със задачата да подготви терените на въглищните региони за друга икономическа дейност, отпада по желание на енергетиците.

В предпоследната точка от споразумението засяга и проучването на проучи възможността за улавяне, преработка или съхранение на въглеродните емисии за ТЕЦ „Марица изток 2“.

От края на документа става ясно, че социалните партньори са се съгласили да продължат преговорите по проекта за споразумение, което им беше връчено на 19 септември тази година с изключение на една точка (пета) от него.

С днешните преговори е възобновено обсъждането за плановете в Стара Загора, Перник и Кюстендил, като акад. Денков е имал три срещи с ръководствата на синдикатите, отделно от разговорите, които са водили министрите и заместник-министрите на енергетиката и регионалното развитие и благоустройството, и обсъжданията на място в регионите.

По-детайлно обсъждане се очаква до края на ноември, съобщи министър-председателят.

Той сподели, че централите не могат да продължат да работят до 2038 г. и ще е нужен плавен преход през следващите 15 години.

„Решенията са изпълними само когато сме ги взели  заедно. Затова призовавам към диалог през цялото време. Не бива да губим време в излишни спорове, защото всеки ден скъсява времето, в което можем да направим нещата по правилния начин“, коментира министър-председателят, визирайки, че всички засегнати страни следва да участват в обсъждането.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:11 | 03.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още