IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврокомисията одобри държавната помощ за "Булгаргаз" от 400 млн. евро

Българското дружество е било изправено пред необичайни нужди от ликвидност, за да осигури доставки при повишените цени на европейските енергийни пазари

18:30 | 10.10.23 г.
Снимка: Европейски парламент
Снимка: Европейски парламент

Европейската комисия одобри отпуснатата от България държавна помощ за 400 млн. евро (800 млн. лева) в подкрепа на "Булгаргаз" ЕАД заради войната, предприета от Русия срещу Украйна. Отчита се, че "Булгаргаз" е изключителен обществен доставчик на природен газ в България и българското дружество е изпаднало в затруднение заради неизпълнение от руската страна на договора за газови доставки.

Отбелязва се още, че по този договор България е осигурявала 90% на сто от внасяния газ и при нарушените доставки "Булгаргаз" е бил изправен пред необичайни нужди от ликвидност, за да осигури доставки при повишените цени на европейските енергийни пазари.

Осигурената от държавата помощ представлява заем със субсидирана лихва. Комисията е установила, че тази подкрепа отговаря на условията и е „необходима, целесъобразна и съразмерна“.

Одобрението е свързано с временното изменение на правилата на ЕС за държавната помощ, посочват от ЕК.

От там напомнят, че схемата беше одобрена съгласно временната рамка за държавна помощ при кризи, приета от Европейската комисия на 23 март миналата година и изменена на 20 юли според Договора за функционирането на Европейския съюз, в която се признава, че икономиката на ЕС изпитва сериозни затруднения.

Тази временна рамка при кризи беше изменена отново на 28 октомври 2022 г. и заменена с временната рамка за държавна помощ при кризи и преход, одобрена от Комисията на 9 март тази година, в подкрепа на мерки в сектори, които са от ключово значение за ускоряване на екологичния преход и намаляване на зависимостта от горива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:35 | 10.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още