IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК анализира ще се превърне ли България в таен вход за руския газ в ЕС

Изтекли подробности около споразумението с турската газова компания Botas повдигат опасения в Брюксел

17:14 | 31.08.23 г. 7
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейската комисия (ЕК) внимателно анализира договора на България с турската газова компания Botas и възможността сделката да е в нарушение на антитръстовите правила на общността, съобщава Energy Intelligence.

"В случай на индикации за несъответствие, включително възможно нарушение на антитръстовите правила на ЕС, Комисията няма да се поколебае да предприеме подходящи действия“, коментира говорител на ЕК пред изданието.

Изтекли условия по договора с Botas повдигат опасения, че България може да се превърне в таен вход на руския природен газ в общността. Покупката на газ - тръбен или втечнен от Русия, не попада под ограниченията, но от Брюксел са поставили цел към 2027 година доставките на руски газ да бъдат прекратени изцяло. В момента през България се транзитира руски газ за Унгария и Сърбия, но през продължението на "Турски поток" на наша територия - "Балкански поток", който влезе в експлоатация на 1 януари 2021 г. 

Още през октомври 2022 г., след взрива на газопровода "Северен поток", руският президент Владимир Путин предложи идеята Турция да стане газов хъб за Европа. По думите му при желание всяка държава може да купува газ от входните точки на Турция. В страната освен руски газ влизат още потоци от Азербайджан, Иран, втечнен газ и малко местен добив. От всички източници страната формира "турски" микс, който продава на своите клиенти.

Договорът с Botas дава право на държавната "Булгаргаз" на достъп до терминалите за втечнен газ на Турция в Средиземно море. Още при подписването беше коментирано, че България ще може да разчита на "разсрочено" разтоварване на танкерите. Тогава беше отбелязано, че това дава възможност компанията да поръчва по-големи танкери, тоест при по-изгодни цени, и да разчита на възможностите за съхранение на газ в Турция.

Енергийният министър Румен Радев потвърди в отговор на писмен въпрос на депутати от "Демократична България", че България няма как да иска сертификат за произход на газа заради законодателството на Турция.

Във всички свои търгове за доставка на газ "Булгаргаз" поставя изискването доставките да не са от Русия или държави, срещу които се налагат санкции.

Има и други скандални условия в договора между двете компании, които неофициално изтекоха. Според публикацията на Energy Intelligent България има достъп до терминалите, но не и до мрежата на Botas - доставките се извършват на входната точка "Странджа - Малкочлар". Но от своя страна Botas има правото да снабдява директно потребители на българския пазар, тоест достъп до българската мрежа и потенциално да измести "Булгаргаз", както и да прехвърля правата си за капацитет в България на трети страни и да иска от българската държавна компания да доставя природен газ до съседни страни.

Без значение дали се възползва от договора, или не, "Булгаргаз" трябва да плати 3,8 млрд. лева за 13-годишия срок на договора, се казва още в публикацията. Количествата по договора обхващат 50-60% от годишното потребление на газ и има клауза "take or pay", тоест трябва да се заплати, дори и без да се купуват договорените количества. Тази клауза е типична за газовите договори.

Botas също ще плати за гарантирания капацитет - от 1,85 млрд. куб. метра, тоест малко повече от заявеното в началото на годината количество от 1,5 млрд. куб. метра годишно, но сумата е 138 млн. евро за целия срок на договора, допълва още Energy Intelligent.

Договорът с Botas се преразглежда

Правителството "Денков - Габриел" съобщи, че ще опита да предоговори условията на договора. Без да дава много подробности, премиерът Николай Денков обясни наскоро, че ценовите условия са неблагоприятни за България.

България вече получи първите доставки през турските терминали - през май, но няма данни това да е оскъпило газа за потребителите, стана ясно от коментар на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. Той отбеляза, че в ценовите заявления на "Булгаргаз" досега не са включвани такси, свързани с доставките от Турция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:15 | 31.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 7
zelka007
преди 8 месеца
хихи ... до двете ултра недъгави чебурaшки ... силно препоръчвам да проверите в квалитетните си източници на информация островът Болшой Уссурийски на река Амур чий е ?! на Поднебесната кинкалерия или на рассийката ... :))) ... според Поднебесната е техен , и е включен в тазгодишното им издание на картата , одобрена и разписана от си-дзи-пи-дрънн ... запомнете датата нефели 30 август , рассийката повече никога няма да бъде същата ... чайниците пробват устойчивостта на империята вече ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 10
andy
преди 8 месеца
До: evlogiЧудиш се, не чудиш, ФАЩиcaните ви го cлaгaт! Бавно, методично и дълбоко. А вие им се хилите кастрирани вакуумници! Молете се за топла зима!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 14
Tikva007
преди 8 месеца
До: evlogi: Евстати, няма да мирясаш, докато не отнемеш короната за *феноменален тъппанаррр на сайта* от Търчилъжи. Вече прегази разпорретината с ушшаннката в ззадника, а Бомбашка стърчи само с едни силиконови гърди пред теб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 9
evlogi
преди 8 месеца
До: andyПропусна домашните любимци и студената тъмна зима.Дева нещастниците сте това пу,инис.тите бе, не знам откъде ви изкопават, сигурно ония с рубашките са намерили някво находище в Сибир на ей такива кратуноподобни и оттам ви вадят..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 26
andy
преди 8 месеца
Никаква газ за еуропейските фaшиcти. Да ядат боб и да се го произвеждат сами! Или ако Бай Гън се изпусне да го поемат! Един по един започват да поемат към дъното. Германия поведе хорото. И други се наредиха след нея. А умните се борят с камъни тук. И с право! Трябва да си освободи мястото за новите антифашистки паметници. :-)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 12
evlogi
преди 8 месеца
Като се има предвид ,че този договор е на практика на Чо,рапа, това е твърде вероятно...Между другото,като чета клаузите, договорът си е чиста проба национално предателство.Фуражката за истинската си родина Русия и майка си ще продаде...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 12
zelka007
преди 8 месеца
хихи ... а не бе ... не сме таен , а явен ... :))) ... затова , паметника го бишкаме , а след него всички альоши !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още