IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рано е за паника за газовите пазари в Европа

Старият континент има на своя страна един съюзник срещу високите цени на газа, който е и най-големият му враг, пише Хавиер Блас

12:22 | 29.08.23 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През август газовият пазар в Европа показа признаци на живот - заплахата от стачка в Австралия повиши за кратко цената с над 30%. Само месец преди началото на новия газов сезон (1 октомври) тези резки движения на цената са притеснителни, но все още е рано за паника, пише редакторът на Bloomberg Хавиер Блас.

На първо място пазарите реагираха само на риск - предстояха преговори и в крайна сметка стачка няма да има. Но дори и в крайна сметка синдикатите на работещите в свързаната с втечнения газ индустрия в Австралия да призоват към стачни действия, Европа има на своя страна "много силен съюзник" - ниското потребление.

Този съюзник е и най-големият враг на континента, защото свитото потребление идва основно от индустрията, пише още анализаторът. Промишлената активност в Германия например намалява за 14-и пореден месец и това е "най-добрият антидот на всякакви проблеми с газовите доставки", категоричен е Блас.

Статистиката показва, че само в Германия потреблението на газ през юли се свива с почти 23% на годишна база, което е най-резкият спад, отчетен досега от началото на 2023 година. През юни спадът беше от 18 на сто. Тези спадове съвпадат със свитото индустриално производство и подобно е положението и в други европейски държави.

Заради високите цени на енергоизточниците през миналото лято много от енергийно интензивните производства в Европа спряха или ограничиха работата си. Някои от тях - производители на торове, химическа индустрия, металургия, производство на стъкло и т.н., все още не възстановяват процеса и това води до ограничаването на потреблението на газ или на електроенергия (основно произвеждана от газ преди войната в Украйна).

Нещата не са чак толкова мрачни - част от намаленото потребление е свързано и с мерките за енергийна ефективност, които бяха агресивно прилагани преди началото на миналата зима. Друга - с преминаването на алтернативни горива като петрол или въглища. Газът за производството на електроенергия също намалява на фона на по-добрите условия за работа на вятърните турбини спрямо миналата година.

Въпреки това обаче кризата за европейската индустрия все още не се е разминала. В момента цената на газа на нидерландската борса TTF се движи около нивото от 35 евро за мегаватчас, което е 10 пъти под рекордните 350 евро по същото време на миналата година. Но средната цена на газа в периода 2010 - 2020 година е 20 евро за мегаватчас. Цената на електроенергията е около 140 евро за мегаватчас, или повече от три пъти от средните в периода 2010-2020 година 38,50 евро за мегаватчас, припомня още Хавиер Блас.

Според анализатора проблемът не е единствено високите цени, а и фактът, че дори и при пълни догоре газохранилища, Европа все още ще има нужда от всичкия газ, който може да си осигури, за да изкара спокойно зимата. Затова и много компании все още задържат решението си за рестарт на производството,  за да не се наложи да го спрат отново, изправени пред нови рекорди на цените.

Припомняме, че към края на 2024 година се очакват нови обеми газ на пазара чрез увеличаване на капацитета на съоръженията за втечнен газ в САЩ. Скоро Европа ще може да разчита и на газа по сключените през миналата година договори с нови доставчици от Африка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 29.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 5
Tikva007
преди 8 месеца
* Рано е за паника за газовите пазари в Европа* - Рано пиле рано пее.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още