IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на газа в Европа се срина, след като отмина заплахата за стачка в Австралия

В "Булгаргаз" нямат притеснения за количествата газ за 2024 година

12:33 | 24.08.23 г. 5
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Волатилността на газовите пазари в Европа продължава и в рамките на 24 часа цената на природния газ на нидерландската борса TTF се срина с над 30%. Преди това търговията беше под влияние на опасенията за стачка в терминалите за втечнен газ в Австралия, което доведе до рязко поскъпване на газа до двумесечен връх от почти 43 евро за мегаватчас.

След успешните преговори между синдикатите и Woodside Energy обаче цената е отново рязко надолу - до 32 евро за мегаватчас в сутрешната търговия на TTF тази сутрин.

Търговците все още не могат да пренебрегнат риска от ограничаване на доставките на пазара, въпреки че Европа не получава газ от Австралия, която доставя 10% от втечнения газ на световния пазар. Опасенията обаче са, че клиентите на австралийските доставчици - основно Япония и Китай, ще изтеглят доставки, предвидени за Европа. Реално в краткосрочен период това не би имало сериозно влияние, тъй като газохранилищата в Европа са пълни до почти 100% от капацитета си, а страните имат дългосрочни договори за доставка и на тръбен газ (от Норвегия и Азербайджан) и на втечнен газ (основно от САЩ).

Търговията на TTF е референтна и за българските доставки на природен газ и изменението на цените се отразява директно.

Директорът на "Булгаргаз" Деница Златева коментира пред Комисията за енергийно и водно регулирани (КЕВР), че индексът, използван в българските договори за доставка на втечнен газ, само за няколко дни се е повишил с 12,5-13%, което означава, че към днешна дата цената ще е с 5-6% по-висока спрямо заявлението, внесено в регулатора на 10 август.

Според изчисленията на Златева към днешна дата цената на газа от 1 септември би трябвало да бъде 62,90 лева за мегаватчас, спрямо 59,27 лева за мегаватчас преди 15 дни. Но в компанията очакват до края на месеца спокойствието на пазарите да се задържи и цената от началото на следващия месец да бъде близо до заявеното вече ниво.

"Булгаргаз" е в състояние да компенсира това увеличение и да не го прехвърля изцяло върху цената на регулирания пазар", каза Златева по време на открито заседание в регулатора.

Тя посочи още, че няма притеснения за количествата газ през 2024 година - в газохранилището в Чирен са нагнетени 3,5 тераватчаса газ, а в момента се финализира и 10-годишният договор за доставка на газ, процедурата за който беше стартирана през миналата година. Предстои да бъде обявена и тръжна процедура за останалите количества газ за следващата година, допълни още Златева.

Директорът на "Булгаргаз" беше категорична, че компанията ще изпълни своите ангажименти към клиентите си и на регулирания пазар, и за търговските клиенти, както и ще бъдат покрити колебанията в потреблението. Златева каза още, че 70 търговски компании предлагат газ на българския пазар и има потребители, които вече не са клиенти на "Булгаргаз".

Цената на газа от 1 септември ще бъде определена на самия ден, след като газовата компания внесе ново заявление, в което ще бъдат включени всички нови обстоятелства около случилото се на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:33 | 24.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
borisovaaaaaaa
преди 8 месеца
Цената на газа е супер в момента... за разлика от тази на електроенергията... само дето се всяваше излишна паника сред хората, че ще расте... а фактите говорят друго, че е по-изгодно да се отопляваш на газ, отколкото на ток. А предимствата са и много повече - топла вода винаги, мека топлина, уютно и чисто
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 19
zelka007
преди 8 месеца
До: данчонефелнатарубля ... хихи ... недъгав , украинците , около 5 часа сутринта с днешна дата , са направили рейд на Кримският полуостров , едни казват 2 лодки други 4 лодки , пукотевица , светкавици ... целта е била радарните станции до Оленевка ... украинците мълчат , рашибозуците квuчат ... скоро ще разберем ... :))) ... всичко върви по план ... !! ... около Роботине отива на разпадане на първа линия ... нов жест на добра воля ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 18
Скъсана_Ушанка
преди 8 месеца
Аууу, къде е торбата лой Митю Некуф, подвизаващ се под псевдонима Tikva007, да поскимти от яд и мъка под тая новина? Мите, мазна хлeбарко, как са акцийките на газпрома,дивиденти плащат ли, плащат ли? Пхсхахаахахааа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 7
danchomentata
преди 8 месеца
https://prikachi.net/image/t6FW0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 7
danchomentata
преди 8 месеца
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до министъра на енергетиката Румен Радев по проекта на Закона за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, в което остро възрази срещу някои от предложените в него промени. Основното притеснение на проф. Ковачева е, че законопроектът предвижда първи стъпки за либерализацията на пазара на електроенергия за населението от 1 януари 2024 г., т.е. по средата на отоплителния сезон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още