IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

 "Булгаргаз" очаква нищожно намаление на цената на газа от септември

Газът ще поскъпва от есента, сочат прогнозите на "Булгаргаз"

22:55 | 14.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

"Булгаргаз" внесе предложение за цена на газа от 1 септември в размер на 59,27 лева за мегаватчас, което представлява нищожно намаление спряцо цената през този месец - 59,67 лева за мегаватчас. Прогнозата на компанията се базира на цените на газа на европейските пазари и окончателното заявление ще бъде внесено сутринта на 1 септември.

От компанията очакват повишение на цената през есента - до 64,43 лева за мегаватчас от 1 октомври. Тези изчисления са направени на базата на котировките на нидерландската борса TTF на 11 август, допълват още от общественият доставчик. На 9 август цената на газа се повиши рязко с 30% заради коментарите за евентуална стачка в газовия сектор в Австралия.

По-късно търговията се успокои, но инвеститорите следят с повишено внимание ситуацията. В момента доставките в рамките на деня са съществено по-евтини спрямо предстоящия есенно-зимен сезон. По тази причина и някои европейски търговци се решиха на рискова стъпка - да съхраняват газ в Украйна. Според оценките разликата в цената си заслужава рисковете.

По данни на Gas Infrastructure Europe европейските газохранилища са пълни до 89% от капацитета си. За сметка на това Украйна разполага с огромни газохранилища (над 30 млрд. куб. метра) и към момента само 27% от тях са запълнени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:55 | 14.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още