IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските газови пазари все още са склонни да се поддадат на паниката

Търговците реагираха остро на новината за готвена стачка в Австралия и газът поскъпна с 30% за ден

19:23 | 10.08.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В сряда (9 август) цената на газа на нидерландската борса TTF се повиши рязко с почти 30% само за ден. Това е най-рязкото поскъпване от март 2022 година насам и показа, че газовите пазари съвсем не са спокойни и търговците са склонни бързо да се поддадат на паниката.

Несигурност преди ден донесе новината, че в Австралия се готви стачка на работещите на терминалите за втечнен газ. Според анализатори, цитирани от Bloomberg, евентуално спиране на работата на терминалите в Австралия ще засегне около 10% от износа на втечнен газ в световен мащаб.

Контрактите с незабавна доставка затвориха търговията при цена от 39,82 евро за мегаватчас.

Очаква се преговорите с работниците на Chevron и Woodside в Австралия да започнат на 15 август. Исканията са за увеличаването на заплащането и подобряване на условията на труд. Това означава, че реални стачни действия могат да започнат най-рано през следващата седмица. Дори и тогава физическите доставки за Европа няма да бъдат веднага нарушени.

Ограничените доставки от Австралия ще засегнат основно Азия - Китай и Япония купуват около 60% от австралийския газ, пише CNBC. Но оставайки без газ, те ще започнат да търсят алтернативи. Затова са и опасенията, че това ще засегне доставките на Европа.

От анализаторската компания SyEnergy посочват още, евентуална стачка в Австралия може да пренасочи някои от  танкерите от САЩ, които са насочени към Европа. Клиентите на Стария континент обаче ще разчитат на дългосрочните си договори с Норвегия, Алжир, Катар и Нигерия.

Ден по-късно търговията на TTF отново е спокойна - търговците явно осмислиха, че реакцията им е прекалена, а и надделя мнението, че пълните до почти 90% от капацитета си газохранилища в Европа ще са достатъчен буфен на този етап.

Днес (10 август) търговията се успокои и цената е вече с почти 8% надолу до около 36 евро за мегаватчас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:13 | 10.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
borisovaaaaaaa
преди 8 месеца
Не мисля, че има за какво да се панираме... цената на газа е толкова ниска, колкото не е била от години, има в изобилие и газохранилищата са почти пълни. Всичко е ок :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още