IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЕВР утвърди по-ниска от очакваното цена на газа за август

75% от потреблението в България през август се покриват от газа от Азербайджан

17:53 | 01.08.23 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди по-ниска от очакваното цена на природния газ от 1 август.

В началото на юли "Булгаргаз" внесе ценово заявление с предложение за цена от 62,38 лева за мегаватчас, или с около 3% по-скъпо спрямо 1 юли. Тогавашната прогноза се базираше на случващото се на газовите пазари към този момент. В последните седмици обаче търговията на нидерландската борса TTF се успокои и контрактите поевтиняха до ниво от малко под 30 евро за мегаватчас. По време на откритото заседание в регулатора от "Булгаргаз" съобщиха, че най-вероятно заявлението им ще бъде коригирано в посока надолу.

Така, в изпълнение на своите ангажименти като обществен доставчик, от 1 август "Булгаргаз" ще продава газа на крайните снабдители и топлофикационните дружества при цена от 59,67 лева за мегаватчас, или с 1,4% по-евтино спрямо юли. Това е цената без таксите за достъп, пренос, акциз и ДДС.

От КЕВР уточняват в своето решение, че през август "Булгаргаз" ще получава газ от два източника - тръбен по договора с Азербайджан, който покрива почти 75% от потреблението през август, и втечнен по договор, сключен с търговец от региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:55 | 01.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още