IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пълното газохранилище води до загуби за "Булгаргаз"

Компанията е предоговорила условията за доставка на втечнен газ с Mytilineos, но това води до допълнителни разходи

13:14 | 27.07.23 г. 9
Снимка: Investor.bg
Снимка: Investor.bg

Пълното газохранилище и намаленото потребление на природен газ принуждава "Булгаргаз" да продава излишните количества газ през платформата на Газов хъб "Балкан", но заради пазарната ситуация това става със загуба за компанията. "Булгаргаз"  обяснява пред Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) в своето ценово заявление за август, че заради създалата се ситуация е предоговорила с търговеца Mytilineos условията за доставката на втечнен газ през терминала на гръцкия остров Ревитуса през август.

На 11 юли компанията внесе в регулатора своята прогноза за цената на газа през август, в която се предвижда тя да бъде в размер на 62,38 лева за мегаватчас. От доклада на работната група на комисията е видно, че дружеството е предложило да бъдат включени допълнителните разходи, които ще произтекат от преговорите с Mytilineos. Размерът на тези разходи е заличен заради търговска тайна. 

Изчисленията на експертите сочат, че цената на природния газ от началото на следващия месец, на базата на обявените от компанията обстоятелства към 11 юли, би трябвало да бъде 61,18 лева за мегаватчас. Окончателното заявление за цената на газа "Булгаргаз" ще внесе на 1 август и в него ще бъдат отразени всички обстоятелства и промени на газовите пазари в Европа. Окончателната цена на газа ще бъде определена от КЕВР на закрито заседание същия ден.

По време на откритото заседание на КЕВР днес (27 юли), на което беше обсъдена цената на газа, от "Булгаргаз" съобщиха, че са внесли анекса към договора с търговеца Mytilineos в регулатора на 25 юли и документът ще бъде анализиран от експертите. Председателят на комисията Иван Иванов пък обясни, че очаква цената за август да не надхвърли цената за юли (60,58 лева за мегаватчас). Основание за това е и стабилизирането на цената на природния газ на нидерландската борса TTF в последните седмици.

В първите дни на юли цената на газа на европейските пазари действително беше висока, след като през юни записа и най-рязкото си поскъпване от миналото лято насам. В последните дни обаче търговията се успокои и в момента се колебае около нивото от 30 евро за мегаватчас.

В заявлението на "Булгаргаз" е предвидено през август в страната да бъде доставен газ от два източника - тръбен газ от Азербайджан и по договора с Mytilineos. Газът от Азербайджан е обвързан с цената на петрола на световните пазари, но с лаг от шест месеца.

През летните месеци потреблението на газ по традиция у нас е ниско и общественият доставчик използва момента да нагнетява газ в газохранилището "Чирен".  Тези количества са предвидени в заявките за доставки, повечето от които бяха сключени още в края на 2022 година. Заради топлата зима обаче газохранилището е пълно до почти 87% от капацитета си.

Подобна е ситуацията в цяла Европа - по данни на Gas Infrastructure Europe към 26 юли газохранилищата в ЕС са пълни до 84,2% от капацитета си. Регламентът на ЕК предвижда до 1 ноември този процент да бъде най-малко 90 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:39 | 28.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 2
0pk
преди 9 месеца
До: zelka007 и колко такива пустини трябват, за да се откажем окончателно от изкопаемите горива и да заживеем щастливо в светлто зелено бъдеще без недостиг на енергия? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 0
zelka007
преди 9 месеца
До: 0pk ... що ?! на тоя песък дето са ги наредили градина ли ще направиш ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 4
0pk
преди 9 месеца
До: zelka007 кой бре, ти ли не знаеш че всичко е пунта мара? :D А инак "изплакнах очите" - фотоволтаиците са до хоризонта на светлото водородно бъдеще :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
zelka007
преди 9 месеца
До: 0pk ... в Поднебесната кинкалерия не залагат на син или сив водород ... :))) ... заместват усилено със зелен , не знам що така , не ви четат ли тука из форума ?! ... те ти да изплакнеш окото ... нефелен ... https://***.longi.com/en/news/hydrogen-project/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
zelka007
преди 9 месеца
До: 0pk ... е нали акъл даваш ?! питай ги ... аз от де да знам ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
0pk
преди 9 месеца
До: zelka007 ми не нам, уж никой не ги спира, *** не праат, шо така? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
zelka007
преди 9 месеца
До: 0pk ... мда ... да правят , некой спрел ли ги е ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 6
sha-3
преди 9 месеца
Ненормалниците от правителството да фанат да обложат овергаз ли е кои там е турил скъпио газ и да не праат ората на сбръкани
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 7
0pk
преди 9 месеца
Mи да правят син водород с излишъка и проблемът е решен, нали Зелков? Лесна работа! :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още