IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Волатилността се завърна на европейските газови пазари

Горещите вълни, обхванали континента, връщат опасенията ще стигне ли газът

20:45 | 14.06.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Investor.bg
Снимка: Investor.bg

Нервността се завърна на газовите пазари в Европа, след като Норвегия съобщи, че удължава плановите ремонти на газови съоръжения. Страната е водещ доставчик на газ за ЕС и планира плавно възстановяване на работата на съоръженията в следващите дни. Обширни части от континента обаче са обхванати от горещи вълни и очакванията са за повишаване на търсенето на енергия за охлаждане.

Още през пролетта анализатори предупредиха, че ЕС мина относително лесно през необичайно топлата зима, но горещините могат да бъдат не по-малко предизвикателство за енергийната система на общността.

Така природият газ на нидерландската борса TTF поскъпна с около 60% от началото на месеца. Търговията днес (14 юни)се движи около нивата от 39 евро за мегаватчас, като в рамките на сесията за кратко беше достигната и цената от 52 евро за мегаватчас.

В последните месеци търговията на TTF се успокои на фона на редовните доставки на втечнен газ и пълните газохранилища. По данни на Gas Infrastructure Europe към 13 юни газохранилищата в Европа са запълнени до 72,5% от капацитета си. Това е рекордно високо ниво за това време на годината и носеше спокойствие за търговците. Горещите вълни обаче върнаха опасенията за ръст на потреблението и недостиг на суровината на пазара.

Заради пълните газохранилища европейските енергийни гиганти анализират възможности и оценяват рисковете да използват газохранилищата на Украйна. Страната има огромен капацитет - над 31 млрд. куб. метра, а според анализатори цената, която предлага "Укртрансгаз" предлага изгодни условия за съхранение в едно от съоръженията, което се намира далеч от фронтовата линия - край Лвов.

Газовите пазари реагират и на нестабилността на цената на петрола. Прогнозата на Международната агенция за енергетика (МАЕ) за ръст на търсенето повиши цената на двата водещи сорта на пазара с около 3%, но малко преди  Федералният резерв на САЩ да обяви решението си за основната лихва и американският лек суров петрол (WTI) вече се търгува под 69 долара за барел, а европейският"Брент" - за около 73 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:15 | 14.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Василена
преди 10 месеца
Газът стана по-евтин от тока и сме доволни от ползването му, както в дома ни, така и в офиса на фирмата ни. Надяваме се и през зимата се запази тенденцията за намаляне на цената му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още