IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газът в Европа поскъпва най-рязко от март насам

Нидерландските бенчмаркови фючърси с доставка месец напред поскъпнаха с до 20% до 28,46 евро

16:57 | 05.06.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Европейските газови фючърси поскъпват осезаемо в понеделник (5 юни) на фона на признаци за затягане на пазара на втечнен природен газ (LNG) и възможно по-силно търсене от Азия, съобщава Bloomberg.

Нидерландските бенчмаркови фючърси с доставка месец напред поскъпнаха с до 20% в рамките на деня - най-рязко от март насам и за кратко се търгуваха за малко над 28 евро за мегаватчас. Малко преди 17 часа българско време цената вече отстъпва до 27 евро за мегаватчас. Цената на британския еквивалент пък се повиши с над 21%.

Европа все още се справя с последиците след енергийната криза заради ограничените доставки след началото на войната в Украйна. В същото време газохранилищата на континента са пълни до рекорни нива за това време на годината  благодарение на по-топлата от очакваното зима, рекордният внос на LNG и умереното търсене.

На този фон трейдърите остават нащрек за нови рискове, включително още по-ограничени доставки от Русия и конкуренция за втечнен природен газ с Азия. Доставките от САЩ в момента са по-изгодни за Азия през юли, август и септември, показват данни на BloombergNEF.

Налице е и връзка с петролния пазар. В неделя Саудитска Арабия се съгласи да ограничи още снабдяването си през юли в опит да подкрепи поевтиняващия петрол. Дългосрочните договори за LNG често са свързани с петрола, което означава, че купувачите може да предпочетат спот доставките засега.

„Възходящата тенденция при европейския газ след сътресението при цените на петрола е знак, че цените може да ескалират“, коментира анализаторът на Bloomberg Intelligence Патрицио Алварес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:57 | 05.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
slavka_peneva
преди 9 месеца
Ефективно управление на енергийните ресурси, насърчаване на енергийната ефективност и диверсификация на източниците на енергия са от съществено значение за устойчивото развитие и сигурността на енергийния сектор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 7
danchomentata
преди 9 месеца
https://bg.globalproductprices.com/Bulgaria/big_mac_menu_prices/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 7
danchomentata
преди 9 месеца
Our Big Mac index shows how burger prices are changing
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 13
OHЯ
преди 9 месеца
Най-после малко радост за ботоксолюбците ! Те горките са толкова изтормозени и oHoдeHи , че само това им остава единствената радост от невзрачния им животец !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още