IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще пробие ли цената на природния газ в Европа дъното от 20 евро за мегаватчас?

Анализаторите на енергийните пазари следят метеорологичните прогнози, за да се ориентират за движението на цените

19:52 | 22.05.23 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

От началото на май цената на природния газ в Европа намалява непрекъснато и вече проби пода от 30 евро за мегаватчас, което е най-ниското ниво за последните две години. Миналата седмица природният газ затвори седма поредна седмица със спад на цената си, което е най-дългата серия за последните шест години, изчисляват анализаторите на Bloomberg.

Търговията на нидерландската борса TTF днес (22 май) се извършва при цена от 29 евро - най-ниската от средата на юни 2021 година, когато войната в Украйна тепърва започваше да се заражда, и анализаторите вече се оглеждат за новото дъно.

Според прогноза на Goldman Sachs, цитирана от Bloomberg, до няколко седмици е напълно възможно суровината да се търгува за около 25 евро за мегаватчас. Основание за тези очаквания е свитото търсене от страна на европейската индустрия, както и регулярните доставки на втечнен газ за Европа.Спокойствие носят и пълните газохранилища в Европа.

Меката зима и достатъчните количества втечнен газ помогнаха на страните от ЕС да преодолеят зависимостта си от руския търбен газ през миналите месеци и да успокоят търговията на газовите пазари.

Цената от 25 евро за мегаватчас може да активира търсенето на суровината, тъй като производителите на електроенергия ще предпочетат газа пред въглищата, посочва още Goldman Sachs в своя анализ. При възстановяването на индустриалното потребление и на търсенето на втечнен газ в Азия, цената на суровината в Европа отново ще се повиши. Вероятно това ще стане в края на лятото, прогнозират от банката.

През миналата година именно в края на лятото беше постигнат рекорда от 350 евро за мегаватчас на TTF, но тогава европейските държави се конкурираха за доставките на втечнен газ, с които да запълнят газохранилищата си. Сега обаче резервите са на рекордно високо за това време на годината ниво - по данни на Gas Infrastructure Europe 65,5% от капацитета на газохранилищата е запълнен. Статистиката за България сочи, че месеци преди зимния сезон страната ни почти е изпълнила изискваният на ЕК за поне 90% пълни газохранилища. Данните към 21 май сочат, че газохранилището в Чирен е пълно до 85% от капацитета си.

Реално сега повече от всякога метеоролозите са основните източници, използвани за изготвяне на прогнози за енергийните пазари, тоест те ще са с известна доза несигурност.

Моделите, изготвени от Bloomberg, сочат например, че се очаква ръст на производството на соларна енергия в Германия, което ще намали търсенето на газ за производството на електроенергия през летните месеци и да потисне цената. В същото време обаче продължаваща суша може да ограничи производството на водните централи в Австрия, Швейцария и Италия, което да увеличи потреблението на газ за производството на електроенергия и да доведе до поскъпване на газа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:53 | 22.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
borisovaaaaaaa
преди 10 месеца
Булгаргаз и КЕВР да вземат предвид ниските стойности на цените и да се отрази и у нас това... иначе газът е незаменим източник на енергия ! няма равна по удобство, комфорт, отопление и т.н...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
OHЯ
преди 10 месеца
Тъжно за копейколюбивите , много тъжно! А по нашите земи също има газ , ама последователите на мноу гоуемата убавица митрошматкова не щат наша газ , искат си сибирските изпарения
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 1
geriTo93
преди 10 месеца
Цената ще се задържи ниска, тъй като и занапред ще има осигурени достатъчните количества втечнен газ поради подписани дългосрочни договори и общи покупки на газ от ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 9
danchomentata
преди 10 месеца
Те виж Сэр Пауэлл къ премества чакалъка от крачолете на нетърпеливите кинези и хирошимци в крачолите на търпеливите белгиици британци и луксенбургци. https://usafacts.org/articles/which-countries-own-the-most-us-debt/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 11
zelka007
преди 10 месеца
До: данчонефелнатарубля ... аве , на Авдеевка се ви разпрали всички заварки на всички танкове и има-нема 40 броя груз 200 за един дообяд ... има кадри от дрон на една от битките ... ного сте зле , ама ного ... !! ... и с тая армия и с тая техника ще взимате Берлин ... хаххаххаа ... иначе по темата , що да не цуне цената 200 за илядо ?! най-скъпият газ в ЕС по производствени разходи е норвежкият 28 за илядо , до 200 за илядо колко е чакалъка ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 12
danchomentata
преди 10 месеца
Твърдо нье, британската топлинна единица на Henry Hub в следващия месец не може да е геврек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още