IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на газа в Европа проби поредно дъно и вече е под 30 евро за мегаватчас

От края на март насам цената на TTF се понижи в продължение на шест последователни седмици, като спадна с близо 27%

07:39 | 19.05.23 г. 7
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цената на европейския природен газ падна под 30 евро за мегаватчас (MWh) за първи път от юни 2021 г. насам. Във вечерните часове референтният форуърден договор TTF за доставка след един месец спадна до 29,75 евро за MWh. По този начин цените на природния газ продължават низходящата си тенденция, която продължава от месеци.

Заради войната на Русия срещу Украйна цените на природния газ се бяха повишили драстично миналата година до лятото. В своя пик газът поскъпна до над 300 евро през август 2022 г. Голямата зависимост от руския газ беше подхранила опасенията за енергийна криза.

Оттогава насам обаче стойностите са се понижили значително. След меката зима съоръженията за съхранение на природен газ са добре запълнени. Освен това може да се внася достатъчно количество втечнен природен газ (LNG) от други държави. Отслабващото икономическо развитие също намалява търсенето. Цената на природния газ в момента също е доста под нивото, на което беше непосредствено преди началото на войната през февруари 2022 г. Въпреки това преди 2021 г. той постоянно струваше забележимо по-малко от 30 евро.

Спадът в цената е знак и за голямото количество, което вече се съхранява в хранилищата, тъй като търговците зареждат преди следващата зима, и за сравнително слабото търсене на газ в региона.

Още през януари казах, че през лятото цените ще паднат под 30 евро/мвтч. Но със сигурност не очаквах това да се случи още през май.
Том Марзек-Мансер
анализатор в консултантската компания ICIS
Европа завърши зимата със запаси от газ, значително надвишаващи средното за сезона, и продължи да увеличава запасите си. По данни на браншовата организация Gas Infrastructure Europe в момента хранилищата са запълнени почти на 65% и са с близо една пета над предходната 5-годишна средна стойност.

„Още през януари казах, че през лятото цените ще паднат под 30 евро/мвтч. Но със сигурност не очаквах това да се случи още през май", казва пред Financial Times Том Марзек-Мансер от консултантската компания ICIS. 

От края на март насам цената на TTF се понижи в продължение на шест последователни седмици, като спадна с близо 27%.

„Ще видим ли още понижения при краткосрочните договори? Да, без съмнение", казва Марзек-Мансър. Той допълва, че липсата на търсене на спот втечнен природен газ от Азия, която се конкурираше с Европа за супер охладеното гориво през цялата минала година, е друг фактор за понижаването на европейските цени на газа.

Въпреки облекчението на газовите пазари Международната агенция по енергетика (МАЕ) предупреди за нови рискове и колебания в цените. В началото на 2023 г. натискът върху газовите пазари е отслабнал поради меката зима и политическите мерки, обяви МАЕ в доклада си за газовия пазар за първото тримесечие. Въпреки това глобалното предлагане на газ ще остане ограничено през 2023 г. и съществуват големи несигурности.

Те включват възможността за сухо лято или по-студена зима от обичайното, но също така и по-малка наличност на втечнен природен газ, както и по-нататъшно намаляване на доставките на руски тръбопроводен газ за Европа. Ето защо нуждите от газ трябва да бъдат допълнително намалени чрез подобряване на енергийната ефективност, ускорено използване на възобновяеми енергийни източници и термопомпи, както и чрез промени в поведението, заяви МАЕ. 

Но дори и цените да започнат отново да се покачват с наближаването на зимата, малцина очакват те да се доближат до нивата от разгара на кризата.

Преди Русия да започне да свива доставките през 2021 г. - преди да ги намали след инвазията си, TTF се търгуваше близо до 30 евро/мвтч, но никога над тази стойност. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:26 | 19.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
slavka_peneva
преди 11 месеца
Страхотно, дано да продължи да спада. Със семейството ми сме от доста време на природен газ и въпреки сериозния скок в сената не се отказахме както други наши съседи, които в момента съжаляват., защото преминаха на други енергоизточници и видяха, че не е по-добре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
borisovaaaaaaa
преди 11 месеца
Уоу, искам само такива новини да виждам. Това е чудесно! Нека така да продължава... и на пук на всички псевдоексперти, които убеждаваха хората, че никога няма да падне цената, ето на!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 2
0pk
преди 11 месеца
До: OHЯ и аз това се чудя - тоя и оня не ги цензурират, а opките са под цензура. Такава е тя съвременната свбода на словото. Нека заедно да протестираме срещу цензурата на оpkите, другаре! :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
OHЯ
преди 11 месеца
Що ли цензурират галеното обръщение opkи ? На кои изостанали сибирци викат така :)???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
OHЯ
преди 11 месеца
Тъжен ли си *** ? Само споко , а и още по-тъжен ще ставаш , че Блатная се е засилила към карабле масква
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 14
0pk
преди 11 месеца
До: zelka007, няма страшно, като ни поотслабне още икономическото развитие, може и износители на газ да станем. В крайна сметка - от всекиго според възможностите, всекиму според потребностите, нале така дрогаре евроатлантици? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 1
zelka007
преди 11 месеца
нечестивият занулен детеубиец в кремля успя ли да предизвика шокова вълна на енергийните пазари ?! успя !! спря доставките по "ямал" , спря доставките през Украйна , спря брутално доставките през "северните патоци" , спря доставките и през "южният паток" освен за орбан ... постигна ли своето ?! ами не ... :))) ... загуби най-големият и развит газов пазар в света !! и , колкото и да е странно , ускори енергийният преход . в ЕС пикът от потребление на газ е преминат безвъзвратно ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още