IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стачката в терминали за втечнен природен газ в Австралия става все по-реална

Цената на газа в Европа се задържа без сериозни промени

14:49 | 18.08.23 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Синдикатите на работещите във вторите по големина мощности за втечняване на газ в Австралия отвориха допитване за стачка, пише Ройтерс. Така протест на служителите в Gorgon и по отношение на част от операциите в Wheatstone става все по-реален. Исканията са за увеличаване на заплащането и по-добри условия за труд. Ако се стигне до решение за стачка, работата на терминала ще бъде праустановена най-рано на 24 август.

В Gorgon най-голям акционер е Chevron (47,3%),а участие имат още и ExxonMobil и Shell (по 25%). Представител на Chevron коментира, че преговорите със служителите продължават. 

Опасенията, че може да се стигне до блокиране на работата на терминала предизвикаха ръст на цената на газа в Европа с 30% само за ден - до почти 40 евро за мегаватчас. Тази сутрин (18 август) обаче търговията на нидерландската TTF е спокойна около нивото от 36 евро за мегаватчас.

Австралия е сред най-големите доставчици на втечнен газ в световен мащаб, заедно със САЩ и Катар. В Европа доставките от Австралия са рядкост - основни купувачи са Китай, Япония и Южна Корея. Опасенията обаче са, че недостигът на доставки от Австралия ще доведе до наддаване и някои от доставките към Стария континент ще се насочат към Азия. Успокоение на пазара носят данните на Gas Infrastructure Europe към 17 август за пълните до малко над 90% от капацитета си газохранилища в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:49 | 18.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
borisovaaaaaaa
преди 8 месеца
По-важното е на нашия пазар как това би рефлектирало. В случая виждаме, че предложената цена за септември е даже по-ниска, а газохранилището ни е почти пълно... тоест - ние сме готови за зимата. Няма място за паника и притеснения предвид стабилизирането на газовия пазар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още