IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на газа в Европа достигна двумесечен връх

Търговците са изнервени от сигналите, които идват от терминалите за втечнен газ в Австралия

12:33 | 22.08.23 г. 7
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цената на природния газ в Европа прескочи 40 евро за мегаватчас за първи път от средата на юни, сочат данните за търговията на нидерландската борса TTF. Пазарите се изнервиха на фона на очакваната стачка на служители на терминалите за втечнен газ в Австралия. Европа не получава доставки оттам, но опасенията са, че заради липсващите количества ще бъдат пренасочени пратки, предвидени за Европа.

В понеделник (21 август) цената на газа достигна до 40,80 евро за мегаватчас, след като затвори предишната седмица на ниво от 36,40 евро за мегаватчас.

Операторът на едно от съоръженията за втечнен газ в Австралия Woodside Energy Group определи последните разговори със служителите, заплашващи със стачка като "конструктивни". "Стигнахме до споразумения по редица точки", каза Мег О`Нийл, цитирана от Bloomberg. Този коментар успокои малко търговците и цената отново слезе под нивото от 40 евро за мегаватчас (към 12 часа във вторник българско време). Търговията обаче е динамична.

Преговорите между двете страни ще продължат на 23 август, а ако не бъде постигнат компромис, работещите ще уведомят ръководството за стачка, която може да започне най-рано седмица по-късно, тоест на 2 септември.

Опасенията от стачка в Австралия не успяха да предизвикат прекалено сериозни сътресения в Европа и заради пълните догоре газохранилища. По данни на Gas Infrastructure Europe (GIE) към 21 август съоръженията са пълни до 91,3% от капацитета си.

Заради пълните газохранилища в Европа някои търговци започнаха да складират газ в Украйна. Страната има огромен капацитет за съхранение - 33 млрд. куб. метра, който не ѝ необходим след ограничения транзит на руски газ през територията на Украйна. Киев вече потвърди, че няма да преговаря за удължаване на договора за транзит с Русия, която изтича в края на 2024 г.

По данни на GIE газохранилищата в Украйна са пълни до малко под 30% от капацитета им.

Европейските компании разглеждат газохранилищата на Украйна като сигурни съоръжения - газът се съхранява на километри дълбочина. Проблемът обаче е газопреносната мрежа. Ако тя бъде поразена от ракета или повредена по друг начин, съхраненият в страната газ няма да може да бъде доставен в Европа.

Още от началото на юли международни компании са започнали да нагнетяват газ в украинските газохранилища, става ясно от съобщение на оператора на газопреносната мрежа "Укртрансгаз". От компанията посочиха, че таксите за съхранение няма да бъдат променяни до края на 2024 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:33 | 22.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 3
Скъсана_Ушанка
преди 8 месеца
До: andy Пенди, стига с голите лозунги,.в момента газа по борсите е евтин, доста евтин, а хранилищата в ЕС са на 90%+ пълни. Тичай за нова опорка, че стана пак за смях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 5
zelka007
преди 8 месеца
До: andy ... ами гледам на борсата е 40 евра МВтч , допреди годинка беше 350 евра МВтч от , онзи безаналоговата рассийската ... има ли разлика или нема ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 3
zelka007
преди 8 месеца
До: 0pk ... ами то се връща , това специално не е трудно за целене , има хранилища и турбини колко щеш по границата на могучая ... те и без това не се ползват вече ... видя как се взривяват самальоти насред периметъра на безаналоговите и всевиждащи С-400 , така се взривяват и турбини и газопроводи ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 2
andy
преди 8 месеца
Кво стана с тая евтина газ?! Аха да дойде и спря! Евpoфашагитe накрая ще си навpaт тръбите в собствените гъзохранилища! :-)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 6
Скъсана_Ушанка
преди 8 месеца
До: 0pkКой Шойгу, оня еленовъд, дето не е ходил в казарма ли? Дето уж бил много страшен, ама голата вагнерска кратуна му изу г.ащ.ите и го обяви за некадърник пред цял свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 6
0pk
преди 8 месеца
До: zelka007 Всички терминали работят, корабите прииждат, всички хранилища са пълни и няма повод за паника. Само спекулантите се преструват на изнервени, да могат някоя пара отгоре да приберат. Е даже в украинските хранилища ше съхраняваме. Да се чуди човек на Шойгу как не му е хрумнало да закинжали няколко подземни хранилища, моделирайки украинския ландшафт с нови каньони. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 7
zelka007
преди 8 месеца
интересно балтик пайп работи ли ?! щото туканка се меткаха по баламатума антиваксъре-газовици , че немало да стане че не знам си кво си ... некой да се упражнява пак ?! в немско терминалът в вилхемсхавен работи , дабавят втори кораб към него , терминалът в лубмин работи , изграждат още една връзка към него , терминалът в бурнсбютел , изграждат и съседен за амоняк , терминалът в стад текът в момента строителни работи по кея и инфраструктурата ... всичко върви по план , както казва шахматиста ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още