IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В газохранилището в Чирен се съхраняват рекордни количества газ

Поскъпването на газа на нидерландската борса TTF ще ограничи "Булгаргаз" да предложи по-ниска цена през октомври

10:57 | 28.09.23 г. 1
Снимка: Investor.bg
Снимка: Investor.bg

Газохранилището в Чирен е пълно до 96,2% от капацитета си, което е рекордно високо ниво в историята на съоръжението, коментира председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. Изявлението беше направено по време на откритото заседание в регулатора относно цената на природния газ от 1 октомври.

От "Булгаргаз" съобщиха, че цената на газа у нас ще бъде по-ниска следващия месец, но не с предварително очакваните малко над 9% до 57,41 лева за мегаватчас, а вероятно с около 5%. Причината е повишението на цената на природния газ на нидерландската борса TTF. На европейските пазари повлияха стачките на терминалите за втечнен газ на Chevron в Австралия, както и намалените добиви в Норвегия.

Своеобразна "котва" на цените обаче са пълните газохранилища в Европа, които дават спокойствие за зимния сезон. По данни на Gas Infrastructure Europe към 26 септември газохранилищата в Европа са запълнени до над 95% от капацитета си и няма държава в ЕС, в която нивото да е под 90%. Това означава, че всички членове на общността са изпълнили своя ангажимент по силата на регламента на Брюксел за резервите от газ за зимния сезон към 1 ноември.

В ограничен брой държави има отбиване на газ - например в Хърватия, където газохранилищата са пълни до почти 98% от капацитета си. Като цяло нагнетяването продължава на фона на мекото време в края на септември.

Иванов отбеляза още по време на заседанието, че "Булгаргаз" е провел успешни преговори с един от доставчиците си за октомври, които позволяват намаляване на цената на газа на фона на поскъпването на европейските борси. Председателят на регулатора не даде повече подробности, но предишния месец от компанията съобщиха, че водят преговори с гръцкия търговец Mytilineos за намаляване на предварително заявените количества заради свитото потребление.

В договора за доставка с гръцката компания, сключен през миналата година, бяха включени по-големи количества, необходими за нагнетяването на "Чирен", но заради топлата зима "Булгаргаз" почти не използваше резервите от газ.

От публичния доклад на експертите на КЕВР относно внесеното ценово заявление е видно, че българската газова компания ще получи газ още от Азербайджан по дългосрочния договор за доставка на тръбен газ, както и втечнен газ от Shell.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:49 | 28.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
borisovaaaaaaa
преди 7 месеца
Това е добре, защото сме подсигурени за цялата зима. И с ниските цени на газа още по-добре. Има газ на добри цени, какво по-хубаво от това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още