IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Израел ще вдигне блокадата над Газа, ако "Хамас" пусне заложниците

Американският държавен секретар пристигна в Израел и ще разговаря с Нетаняху и Абас

12:20 | 12.10.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Израел ще продължи да държи Ивицата Газа под блокада, докато не бъдат освободени заложниците, държани от "Хамас", става ясно от публикация на енергийния министър на страната Израел Кац в Х (Twitter). В социалната мрежа той написа, че доставките на електроенергия, вода и горива няма да бъдат възстановени, докато и последният израилтянин не се прибере у дома. "Никой не може да ни учи на морал", завършва още той.

Кац поясни в Х, че причината да бъдат преустановени доставките за Ивицата Газа е агресията на "Хамас". След блокадата в региона вече не работи и единствената електроцентрала, има частично захранване от генератори. "Лекари без граница" предупредиха, че болниците са препълнени, а липсват медикаменти и оборудване, както и горива за генераторите.

Преди ден от "Хамас" коментираха, че е "прекалено рано" заложниците да бъдат освободени, посочва CNN. Според организацията в плен са около 150 души, задържани по време на изненадващата атака в събота (7 октомври) в приграничните зони с Израел. Част от тях са участници в музикален фестивал.

Израелските военни коментират, че вероятно заложниците са държани под земята в Ивицата Газа. Според тях ситуацията е много сложна и чувствителна, а Израел има "известен опит" със заложнически кризи.

Според медийни публикации Израел мобилизира към 300 хил. резервисти, които са разположени по границата с Газа и се очаква, че страната ще премине към мащабна сухопътна операция. От "Хамас" заплашиха в началото на седмицата, че при такъв вариант ще започнат да екзекутират задържаните в плен.

Междувременно държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен пристигна в Тел Авив и ще има разговор с премиера Бенямин Нетаняху и президента на Палестина Махмуд Абас. В сряда (11 октомври) Блинкен потвърди, че САЩ води разговори за решаване на хуманитарната криза в Газа и един от вариантите е отваряне на коридор за евакуация към Египет.

Посланикът на Израел в Китай призова Пекин да се ангажира с конфликта и да използва връзките си с Иран, за да преговаря за намаляване на напрежението в региона, допълва Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:24 | 12.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още