IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата в Газа заплашва да прехвърли границите на Египет

Кайро дава да се разбере, че националната сигуност е приоритет и палестинската кауза няма да е за сметка на други страни

16:20 | 11.10.23 г.
Снимка: Ahmad Salem/Bloomberg
Снимка: Ahmad Salem/Bloomberg

Израелски военен говорител във вторник посъветва палестинците, които искат да избягат от бомбардировките, да го направят през „отворената“ граница с Египет.

Проблемът е, че пропускателният пункт Рафах в южната част на палестинския анклав беше затворен по-рано през деня и е отворен само за пътници с предварително разрешение. Израелски въздушен удар също е причинил щети близо до пункта, пише FT.

Службата на военния говорител по-късно издаде разяснение, а израелските отбранителни сили заявиха, че не е имало „официален призив от Израел към жителите на Ивицата Газа да отидат в Египет“.

Коментарите обаче показват как конфликтът, възпламенен от нахлуването на бойци на организацията „Хамас“ в Израел в събота, заплашва да прехвърли границите на страната. Те подчертават и загрижеността на Кайро, че Израел иска да прехвърли проблемите си с контролираната от „Хамас“ Ивица Газа върху Египет.

„Израел, като окупационна сила, има отговорности спрямо Газа съгласно международното право. Не може страната да се отказва от тях и да ги прехвърля на Египет“, коментира Ахмед Камел ал-Бехейри, анализатор в Al-Ahram Center for Political and Strategic Studies.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху „се стреми да разшири кризата и да окаже натиск не само върху жителите на Газа, но и върху съседните страни“, добавя той. Нетаняху на практика посъветва жителите на Газа да „напуснат“, а Египет е единственото логично място, където могат да отидат, като се има предвид, че не могат да избягат в Израел, допълва анализаторът.

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан коментира във вторник, че планът за безопасно преминаване е „нещо, което също сме обсъждали с нашите колеги в Израел и с нашите колеги в Египет“, но не даде повече подробности.

Египет работи с Израел, за да задържи над 2 млн. жители на Газа в крайбрежния им анклав. Кайро контролира Рафах, основния пропускателен пункт за всеки палестинец, който иска да излезе от Газа. Египет и Израел се координират широко по отношение на сигурността на границите и има доверие между техните агенции за сигурност.

Президентът на Египет Абдел Фатах ас-Сиси каза, че „националната сигурност е моята първа отговорност и при никакви обстоятелства няма да има самодоволство или небрежност“. Като споменава разговори за презаселване на жителите на Газа в Египет, той добавя: „Няма да позволим палестинската кауза да е за сметка на други страни“.

Кайро също е наясно със симпатиите, които много от 100-милионното население на Египет изпитва към палестинското желание за държавност. В неделя, ден след масовото нахлуване на „Хамас“, при което бяха убити най-малко 900 израелци, египетски полицай уби двама израелски туристи в град Александрия.

Египет е първата арабска държава, която нормализира отношенията с Израел през 1980 г. Оттогава Кайро играе важна посредническа роля във войните между Израел и „Хамас“ и работи за прекратяване на огъня.

Майкъл Уахид Хана, анализатор в International Crisis Group, коментира, че този път не е ясно кога ще започнат преговорите.

„Египет в крайна сметка ще играе тази [посредническа] роля под някаква форма или начин, но този конфликт е безпрецедентен и не трябва да приемаме, че ще последват вече съществуващи сценарии“, допълва анализаторът.

Посредническата роля на Египет е помогнала за укрепването на международния му авторитет, според анализатори. Заобиколен от конфликти и фалирали държави в Либия и Судан, опитът на Египет в осигуряването на примирия помогна за заглушаване на западните критики по отношение на човешките права.

Усложняващият фактор е, че повече от 100 израелски заложници са в ръцете на „Хамас“ и съюзници на групировката. Войнстващата групировка заплаши да екзекутира заложник всеки път, когато Израел бомбардира жилищен район без предварително предупреждение.

Хана посочва, че това не се е случвало в предишни конфликти и „нямаме отправна точка“. „Натискът от Израел върху Нетаняху да преговаря може да повлияе, когато посредничеството започне“, допълва той.

Десетки хиляди палестинци напуснаха домовете си в Газа, където има прекъсвания на електричеството и доставките на питейна вода и е ограничен достъпът до храна. Здравните служители в средиземноморската територия казаха, че 900 палестинци са били убити през последните четири дни. Кайро се подготвя да приеме ранените и да изпрати хуманитарна помощ в Газа, когато е възможно.

В същото време израелската телевизия съобщи, че Израел е предупредил Египет, че ще бомбардира всички камиони с помощ,.

Изявленията на израелския военен говорител далеч не са първият път, когато израелец посочва на палестинците да отидат в Египет. Десни политици и коментатори в Израел периодично казват, че жителите на Газа могат да бъдат презаселени на Синайския полуостров.

Египетският държавен канал Al Qahera News заяви в социалните медии в понеделник, че според високопоставени египетски източници "египетският суверенитет“ не трябва да бъде нарушаван и че „окупационните власти са отговорни за създаването на хуманитарни коридори за спасяването на хората от Газа“.

Египетският телевизионен водещ Ламис ал-Хадиди тази седмица коментира, че приемането на жителите на Газа ще „изпразни палестинската кауза от смисъл“ и „ще служи само на интересите на окупацията“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 24.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още