IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо войната между Израел и "Хамас" е от значение за инвеститорите

Макар че първоначалните пазарни движения не бяха силни, потенциалът за мащабна война носи тревоги

15:43 | 10.10.23 г.
Снимка: Sameh Rahmi/NurPhoto via Getty Images
Снимка: Sameh Rahmi/NurPhoto via Getty Images

В понеделник сутрин пазарите реагираха напълно логично на най-сериозната атака срещу Израел от 50 години и убитите над 100 израелци и палестинци. Цените на петрола първоначално се повишиха с около 3%, фючърсите по акциите спаднаха малко, златото поскъпна с около 1%, а цените на американските държавни ценни книжа (ДЦК) също се вдигнаха, понижавайки доходността, пише пазарният редактор на Wall Street Journal Джеймс Макинтош.

Що се отнася до крайния резултат, това бедствие за милиони хора нямаше особено значение и движенията както при акциите, така и при облигациите бяха по-малко, отколкото след доклада за заетостта в САЩ от петък. Това е жестоката истина. Касапницата се оказа по-малко важна за пазарите от един-единствена серия данни на американското Бюро по трудова статистика.

До понеделник следобед широкият борсов индекс S&P 500 обърна загубата си, затваряйки с повишение от 0,6%. Цените на ДЦК продължиха да се вдигат, а петролът увеличи ръста си от дена и поскъпна с над 4%.

Това, което има най-голямо значение, е възможността войната да ескалира. Най-вероятната първа стъпка е затягане на санкциите срещу Иран, който е помогнал да се планира атаката на „Хамас“. Това би обърнало смекчаването на напрежението със САЩ, което помогна на Иран да увеличи производството на петрол с около 0,5 млн. барел на ден през последната година. Оценките на Goldman Sachs сочат, че всяко намаляване на иранския добив със 100 хил. барел на ден следващата година ще повиши цената на петрола с 1 долар, затова дори само това може да удвои темпа на поскъпването от понеделник.

Войната може да влоши и подобряващите се отношения между Саудитска Арабия и Израел, което можеше да помогне да се ограничат цените на петрол съгласно военна сделка между САЩ и кралството.

Истинска ескалация обаче би имало, ако Иран и Израел бъдат въвлечени в директен конфликт. Засега ливанската „Хизбула“, подкрепяна от Иран, е доста тиха. Ако направи повече от това да стреля няколко пъти с минохвъргачки, може да предизвика нова ужасна гранична война.

Тъй като израелското общество иска възмездие срещу жестоките убийства на толкова много техни съграждани, по-лош вариант би било Израел да действа директно срещу Иран. В този случай цените на петрола може да се вдигнат заради предположението, че Иран ще засили преследването на танкери, идващи от Ирак.

Това, което няма да се случи, е повтаряне на арабското петролно ембарго, което последва последната инвазия срещу Израел преди половин век, тъй като арабските държави в момента са много по-приятелски настроени към Израел. Ембаргото хвърли много страни на Запад в рецесия, доведе до недостиг на горива в САЩ и помогна да се преструктурира както икономиката на САЩ, така и отношенията със Саудитска Арабия.

За инвеститорите застраховането срещу реален конфликт Иран-Израел е по-лесно от обичайното. Нещата за купуване – петрол, акции на компании в сектора на отбраната и държавни облигации, са така или иначе сравнително привлекателни, тъй като затегнатият пазар на петрол носи висока печалба, а доходността по облигациите не е била толкова висока от 2007 г.

Вярно е, че очакваната печалба за американските петролни компании е доста по-висока от обичайното. Но тя е и доста под върха от миналата есен и дори ако се върне към средното ниво, поддържано от 2005 г. насам, това само би повишило форуърд коефициента цена/печалба за сектора до дългогодишната средна стойност (дори когато се премахнат крайностите, когато печалбата се срина през 2020 г.).

Акциите на компаниите в отбраната имат както краткотраен тласък от руската инвазия в Украйна, така и дългосрочен от новата студена война САЩ-Китай. Те са и не толкова скъпи, колкото бяха по-рано тази година. Те обаче са изложени и на капризите на вътрешната политика, което отново се вижда във факта, че подкрепата за Украйна бе изключена от законопроекта за временните разходи, който предотврати спирането на работата на правителството миналия месец. Поскъпването им в понеделник отразява и силното допълнително търсене на оръжия, а компании с договори в сферата на отбраната са петте най-добре представящи се в състава на S&P, водени от Northrop Grumman с ръст в цената от 11%.

Държавните облигации вероятно са по-добър залог от петрола, смята авторът, тъй като очаква забавяне на американската икономика, докато по-високите лихви все още пробиват през икономиката. Тези обаче, които се тревожат за по-мащабен конфликт, но и виждат потенциала за силен растеж – а оттам и по-висока доходност по облигациите, ако няма ескалация, може да предпочетат петрола.

Предишни конфликти в Близкия изток рядко са разтърсвали пазарите за дълго с изключение на големия петролен шок от ембаргото през 1973 г. и войната Иран-Ирак през 1979 г. Тъй като призраците от тази епоха преследват пазарите под формата на грешки на централната банка и инфлация, може да е разумно инвеститорите да защитят портфейлите си срещу риска от ескалация на последната война.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:44 | 10.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още