IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Израел фиксира удари от Ливан и Сирия към своята територия

Не всички палестинци са терористи, казва ЕС, осъждайки пълната блокада на Ивицата Газа

07:43 | 11.10.23 г. 5
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

За минометен обстрел от Сирия съобщават от Силите за отбрана на Израел (IDF) в своя канал в Telegram. Според съобщението част от бомбите са преминали на територията на Израел и вероятно са попаднали в открити местности. На този етап няма данни за ранени и щети, допълва CNN. Военните отговарят с артилерийски и минометен обстрел, допълват още от IDF.

По-рано и ливанското издание Al Manar съобщи за ракетен обстрел над Израел от територията на Ливан. Израелските военни са отговорили с артилерия на обстрела.

Израел свика за рекордно кратко време 300 хил. резервисти и според изявления на властите се готви за сухупътна атака към Ивицата Газа, а е възможно и разгръщане на няколко фронта. 

От началото на ескалацията на конфликта са загинали над 1000 души в Израел и 900 души в Ивицата Газа, сочат данните на властите.

Америка изпрати първата военна помощ за Израел

Първата доставка на американски муниции и въоръжение вече е на лице в базата "Неватим", съобщават още от IDF. От "Хамас" заявиха, че ако САЩ се намесят в конфликта, ще удрят по американски бази в региона.

Президентът на САЩ Джо Байдън призова Конгреса да одобри военна помощ за Израел, когато бъде решена кризата с отстраняването на председателя на Камарата на представителите Кевин Маккарти. "Не е въпрос на партия или политики. Това касае сигурността на нашия свят, сигурността на САЩ", каза той и допълни, че администрацията на Белия дом настоява за допълнителна помощ, включително муниции и средсва за "Железния купол" - въздушната защита на Израел.

Съветникът по национална сигурност в Белия дом Джейк Съливан коментира по време на брифинг, че САЩ са изпратили самолетоносача USS Gerald Ford като сигнал към други държави да не се опитват да разширят конфликта, пише CNN. Той коментира още, че в момента се провеждат консултации със съюзници и партньори относно всички възможни сценарии през следващите дни.

Очаква се в четвъртък държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен да посети Израел, съобщава още CNN.

Кой стои зад "Хамас"

В САЩ нямат неопровержими доказателства, че Иран стои зад атаката на "Хамас", но от друга страна Техеран от години е в близки отношения с групировката. "В широкия смисъл на думата" Иран стои зад това нападение, бидейки един от най-големите спонсори на военните крила на организацията, осигурявайки обучения и укрепвайки възможностите им в последните години, каза съветникът за национална сигурност Джейк Съливан на брифинг във вашингтон.

Отговорът на въпроса "Кой стои зад "Хамас"?" е лесен - който ги подкрепя публично и им доставя оръжия не само в този момент, а в дългосрочен план, коментира и украинският президент Володимир Зеленски по време на брифинг с румънския президент Клаус Йоханис. Според него една от тези страни е Русия.

Случилото се в Израел е "ярък пример за провала на политиката на САЩ в Близкия изток", заяви президентът на Русия Владимир Путин по време на среща с премиера на Ирак Мохамед Судани. САЩ са се опитали да монополизират уреждането на конфликтите, но не са се интересували от намирането на компромиси, приемливи за страните, каза Путин в едно от първите си официални изявления за ситуацията в Израел.

ООН осъди действията и на "Хамас", и на Израел

Върховният комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк осъди действията и на "Хамас", и на Израел. В изявление, публикувано на страницата на организацията, той призова за незабавно освобождение на заложниците, държани от военната групировка, и осъди насилието над цивилни граждани.

Тюрк обаче допълни, че има информация, че въздушните удари на Израел попадат в жилищни сгради, училища и друга социална инфраструктура в Ивицита Газа, което води до жертви сред цивилните. "Международното хуманитарно право е ясно: задължението да се полагат постоянни усилия за щадене на цивилното население и цивилните обекти остава приложимо по време на атаките", е записано в изявлението на Тюрк.

Комисарят осъди още и пълната блокада на Ивицата Газа, която предизвика и недостиг на медикаменти, което е от особено значение в момент, когато расте броят на хората, нуждаещи се от медицински грижи.

ЕС също излезе с подобна позиция - Израел има правото да се защитава, но в рамките на международното право и "общо наказание" срещу всички палестинци е нечестно и непровокирано, отбеляза Върховният представител по въпросите на външните отношения на общността Жозеп Борел.

"Не всички палестинци са терористи", допълни той след неформална среща на министрите на външните работи на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:39 | 11.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 2
0pk
преди 6 месеца
До: 0pk така де, палестински - се същите ***... :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 3
0pk
преди 6 месеца
До: zelka007 ама зелков, ний тука не сме ли на страната на ливанските борци за свобода и против незаконните и нехуманни действия на израелските власти, упражняващи от дълги години политика на апартейд? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 2
Achtung
преди 6 месеца
В Сирия Хамас се биеше на страната на ислямистите срещу Асад, Хизбула и Иранската гвардия, получаваше финансиране и оръжие от Катар и Саудитска арабия и сега видиш ли Иран ги бил ги командвал и финансирал , то бива късопаметност ама това либералите сте направо безмозъчни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 3
Gna
преди 6 месеца
Ливан и Сирия кандидатстват да бъдат изравнени със земята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 25
zelka007
преди 6 месеца
миряните от хамас са използвали при специалната мирна операция за освобождението на Израел , изключително специфична рассийска противотанкова система РПГ с тандемен заряд PG-7VR , която по принцип не се изнася ... :))) ... също така оръжията намерени около предалите богу дух миряни от хамас са рассийски , ирански и о'чудо! - севернокорейски ... интересно , интересно ... дет се вика най-мирните народи на земята обединени в търсенето на мир ... мдааа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още