IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световната банка призовава за бърза деескалация на конфликта в Близкия изток

Има тревога, че ситуацията в Израел ще засенчи други важни дискусии и ще отнеме от нужното внимание за развиващите се страни

23:04 | 09.10.23 г.
Снимка: Samuel Corum/Bloomberg
Снимка: Samuel Corum/Bloomberg

Световната банка призовава за "бърза деескалация" на боевете в Израел и Газа в началото на годишните срещи на банката и на Международния валутен фонд (МВФ) в Мароко.

Вътрешен меморандум на Световната банка, видян от Ройтерс, цитира "опустошителни загуби на живот, разрушения и тежки жертви за цивилни, понесени от двете страни", както и изразява подкрепа за работата на кредитора в Газа и на Западния бряг.

„Надяваме се на бърза деескалация на конфликта и край на насилието. Световната банка и нашите партньори за развитие отдавна работят в подкрепа на най-бедните и уязвими хора в Западния бряг и Газа и ние оставаме ангажирани с изграждането на основи за едно по-стабилно и устойчиво бъдеще“, посочва се в документа.

Очаква се годишните срещи на Световната банка и МВФ, които ще се проведат в периода 9-15 октомври, да се фокусират върху увеличаването на ресурсите за двете институции. Вниманието на много правителствени служители и представители на нестопански организации обаче в момента е насочено към възможността за по-широк конфликт в Близкия изток.

„Всички сме много изненадани от мащаба на жертвите и от двете страни“, коментира в интервю за Ройтерс Ана Бьерде, управляващ оперативен директор на Световната банка.

Конфликтът вече доведе до рязък скок на цените на петрола и предизвика пренасочване на инвестиции към активите, считани за убежища, като златото, което може да навреди на развиващите се икономики.

Главният икономист на Световната банка Индермит Гил коментира пред агенция, че се тревожи, че насилието може да засенчи важни дискусии на срещите на МВФ и Световната банка относно държавния дълг, посредствените перспективи за растеж и голямото забавяне на развитието, причинено от пандемията.

„Винаги се отвлича вниманието от проблемите на страните с ниски доходи, а там живеят 750 млн. души“, допълва Гил.

Ерик Лекомп, директор на Jubilee USA Network - религиозна група, която води кампания за облекчаване на държавния дълг, направи паралел с промяната на фокуса на внимание, когато Русия нападна Украйна през февруари 2022 г. „Видяхме, че световните лидери забавиха вземането на решения относно развитието, дълга и данъците, когато започна войната в Украйна“, посочва той. „Сега, когато най-накрая отново привличаме вниманието им, конфликтът в Израел и Газа прави всичко по-трудно“, казва още той.

Според Гил конфликтът в Близкия изток увеличава рисковете пред глобалната икономика, включително фрагментацията на търговията, особено ако възкреси забавянията във веригата на доставки, които повишиха цените по време на пандемията.

„Този конфликт е в много чувствителна към търговията част на света“, подчертава икономистът. Друг риск е конфликтът да доведе до повишаване на основната инфлация с потенциални странични ефекти върху паричната политика, които биха могли да засегнат развиващите се страни най-тежко.

„В момента най-належащото нещо е инфлацията, а ако цените на горивата и стоките започнат пак да се увеличават заради логистични проблеми и прекъсвания, това само ще усложни ситуацията“, допълва експертът.

Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева не спомена конфликта във встъпителните бележки на срещите. Вместо това тя се съсредоточи върху посещението си в понеделник сутринта в училище в Мароко, разрушено от земетресението на 8 септември.

В неделя вечерта Георгиева участва в "приятелски" футболен мач с президента на Световната банка Аджай Банга и членове на мароканския Atlas Lions club, на който присъстваха деца от пострадали от труса планински села.

По-късно тя коментира, че е важно акционерите на МВФ да настояват тази седмица за увеличаване на ресурсите на Фонда, за да се гарантира, че той разполага с достатъчно средства за отговор на бъдещи икономически сътресения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:33 | 09.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още