IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Джобове на устойчивост" и забавяне на инерцията: Как МВФ оценява икономиката?

Инфлацията при услугите и силните пазари на труда ще продължат да оказват ценови натиск, посочва Фондът

16:00 | 13.07.23 г.
Снимка: Samuel Corum/Bloomberg
Снимка: Samuel Corum/Bloomberg

Световният икономически растеж за първото тримесечие леко е изпреварил прогнозите на Международния валутен фонд (МВФ), публикувани през април. Данните оттогава обаче показват смесена картина с "джобове на устойчивост" и знаци за забавяне на инерцията.

В информационна бележка, подготвена за срещата на финансовите министри на страните от Г-20 в Индия, която ще се проведе през следващата седмица, МВФ посочва, че производството в 20-те най-големи икономики показва слабост, както и световната търговия, предава Ройтерс. Търсенето на услуги обаче остава силно, особено там, където туризмът се възстановява.

МВФ не коментира обаче да подготвя промени в своята прогноза за растеж на глобалния БВП от април 2023 г. Очакванията на фонда са за забавяне на растежа до 2,8% в сравнение с 3,4% за 2022 г. Сред основните рискове пред световната икономика са войната в Украйна, упоритата инфлация и напрежението във финансовия сектор, което може отново да притисне пазарите.

Според актуалната бележка на МВФ инфлацията „изглежда е достигнала своя връх“ през 2022 г., но основната инфлация, макар и да намалява, остава над целите в повечето страни от Г-20. По-малкото прекъсвания по веригата на доставки и по-слабото търсене на стоки вероятно ще окажат натиск върху инфлацията.

„Очаква се обаче инфлацията при услугите – която сега е основният двигател на базисната инфлация – да отнеме повече време, за да се забави“, посочват от Фонда.

Силното потребителско търсене на услуги заради добрите пазари на труда и пренасочването на разходите след пандемията от стоки към услуги също вероятно ще поддържа ценовия растеж, допълват от МВФ.

Политиците от страните от Г-20 трябва да продължат борбата си срещу инфлацията, като затягат паричната политика в много икономики и поддържат реалните лихвени проценти над неутралните нива, докато не се появят "осезаеми признаци за връщане на инфлацията към целта", препоръчват още от МВФ.

Фондът предупреждава обаче и за повече бдителност за признаци на стрес във финансовия сектор, причинен от лихвените рискове и сектора на имотите. В бележката се посочва, че може да се наложи да използват инструменти на финансовата политика, за да се овладее подобно напрежение, както и се призовава за "подробни стрес тестове" за финансовите компании.

Страните от Г-20 трябва и да затегнат фискалната политика, за да осигурят устойчивост на дълга, да създадат фискално пространство и да подпомогнат забавянето на инфлацията чрез намаляване на съвкупното търсене, казва Фондът.

МВФ предупреждава държавите от Г-20 и за опасностите, които индустриалната политика може да предизвика при създаването на изкривявания в търговията и инвестициите. Фондът има предвид индустриалните субсидии на Китай и тези за инвестиции в зелена енергия в САЩ и Европа.

„Такива политики създават риск от фрагментация на производството и от предизвикване на ответни реакции от страна на търговските партньори“, казват от МВФ. „Те също така биха могли да попречат на технологичното разпространение както между големите технологични центрове, така и към развиващите се икономики“, допълват от институцията.

МВФ призовава държавите от Г-20 да разработят „общи перспективи за правилното използване на субсидиите“. Това може да подобри остарелите правила на Световната търговска организация и да помогне за избягване на фрагментирането на глобалната икономика, заключават от Фонда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:58 | 13.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още