IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ предупреждава за увеличаващи се рискове за финансовата стабилност

Геополитическото разделение заплашва бедните държави и страните с високи нива на задлъжнялост, смята Кристалина Георгиева

15:30 | 26.03.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Рисковете за глобалната финансова стабилност се увеличават, предупреждава директорът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, цитирана от Ройтерс. Световната икономика се очаква да запише ръст от под 3% през 2023 година на фона на продължаващите ефекти от пандемията, войната в Украйна и затягането на паричната политика.

Действията на развитите държави засега са върнали стабилността на пазарите на фона на сътресенията в банковия сектор, но е нужно по-голямо внимание, призова още Георгиева по време на участие във форум за развитие на Китай.

Дори и с подобряване на перспективите през 2024 година икономическият растеж в глобален мащаб ще остане под средното - 3,48%, прогнозира още директорът на МВФ. Институцията ще публикува ревизия на икономическите си прогнози през април, припомня още Ройтерс.

Финансовата институция ще продължи да следи внимателно развитието на уязвимите държави - с ниски доходи или с високи нива на задлъжнялост.

Кристалина Георгиева предупреди, че геополитическото разделение може да създаде конкуриращи се икономически блокове, изоставяйки бедните и по-малко сигурни държави.

Прогнозите на МВФ за Китай са за съживяване на икономиката и ръст от 5,2% през 2023 година, което носи надежда за световната икономика. Според изчисленията на Георгиева ръстът с 1 пр. пункт на китайския брутен вътрешен продукт води до ръст от 0,3 пункта за икономиката на Азия.

Георгиева отправи препоръки към Пекин да повиши работи за повишаване на продуктивността и възстановяване на баланса на икономиката от инвестициите към по-траен растеж, воден от потреблението, включително чрез пазарно ориентирани реформи за изравняване на условията между частния сектор и държавните предприятия.

Според нея подобна политика може да увеличи БВП на Китай с 2,5% до 2027 година и с около 18% към 2037 година.

Директорът на МВФ отчете също, че връщането на баланса ще помогне на Китай да намали емисиите въглероден диоксид - воденият от потреблението ръст охлажда енергийното потребление и така страната ще изпълни и своите климатични цели.

Намаляването на въглеродните емисии на Китай с 15% през следващите 30 години ще намали глобалните емисии с 4,5% за същия период, допълни още Кристалина Георгиева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:52 | 26.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 3
wart
преди 1 година
Тая умница няма равна на себе си не минава и ден да не направи някое предсказание за Световните банки и Световната икономика. Рядко в майка България да се раждат такива "'' гении "' врачки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още