IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Светът не върви към рецесия през 2023 г., инфлацията се забавя

Икономиките на ЕС и Русия показват устойчивост, но британската ще се свие, прогнозира фондът

09:30 | 31.01.23 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Международният валутен фонд (МВФ) подобри прогнозите си за световната икономика в последния си доклад в сравнение с този от октомври, като вече очаква забавяне на инфлацията. В доклада се отбелязва също, че европейските икономики са показали по-голяма устойчивост от очакваното.

Фондът прогнозира, че световната инфлация ще се забави от 8,8% през 2022 г. до 6,6% през 2023 г. и 4,3% през 2024 г. Освен това МВФ не очаква световният брутен вътрешен продукт (БВП) да се свие, а главният икономист на организацията Пиер-Оливие Гуриншас посочва, че „ние сме доста далеч от всякакъв вид световна рецесия“.

Забавяне на икономическия растеж

Световният икономически растеж ще се забави от 3,4% през 2022 г. до 2,9% през 2023 г. и след това ще се ускори отново до 3,1% през 2024 г., изчисляват от МВФ.

Графика: МВФ Графика: МВФ

„Покачването на лихвите на централните банки за борба с инфлацията и войната на Русия в Украйна продължават да натежават върху икономическата активност“, пише в доклада.

„Глобалните условия се подобриха, тъй като инфлационният натиск започна да отслабва“, заяви Гуриншас на пресконференция в Сингапур, цитиран от DW. „Пътят обратно към пълното възстановяване с устойчив растеж, стабилни цени и напредък за всички едва започна“, допълни той.

„Икономическият растеж се оказа изненадващо устойчив през третото тримесечие на миналата година със силни пазари на труда, стабилно потребление на домакинствата, както и бизнес инвестиции“, каза още Гуриншас.

От МВФ отбелязват, че макар разпространението на COVID-19 в Китай да препъна растежа през миналата година, „неотдавнашното повторно отваряне проправи пътя за по-бързо от очакваното възстановяване“. Китай премахна повечето от своите ограничения срещу COVID-19 в края на миналата година.

Според фонда световната икономика все още е изправена пред сериозни рискове, включително войната на Русия срещу Украйна, потенциални бъдещи вълни от разпространение на COVID-19 в Китай и високи лихвени проценти, водещи до кризи в страните, обременени със значителни дългове.

Организацията призова за укрепване на рамките за преструктуриране на дълга, което предполага, че смята, че някои страни вероятно ще се затруднят да обслужват дълговете си без превантивни мерки. Освен това в доклада има и упрек към правителствата, че се опитват да облекчат икономическия натиск с прекалено общи мерки, които може да подхранят инфлацията.

„Фискалната подкрепа трябва да бъде по-добре насочена към онези, които са най-засегнати от повишените цени на храните и енергията, а широкообхватните мерки за фискално облекчение трябва да бъдат оттеглени“, смятат в МВФ.

Графика: МВФ Графика: МВФ

Икономиките на ЕС и Русия показват устойчивост, но британската ще се свие

В доклада пише още, че руската икономика се е оказала по-устойчива на санкциите и другите последствия от войната в Украйна от очакваното. МВФ прогнозира растеж на руската икономика от 0,3% през 2023 г. след свиване с 2,2% през 2022 г., след като през октомври прогнозираше свиване с 2,3% през тази година.

Фондът очаква Германия и Италия да избегнат рецесии тази година, като европейският растеж ще бъде "по-устойчив от очакваното" въпреки последствията от войната в Украйна.

Оценката за британската икономика е за спад с 0,6% през 2023 г. в сравнение с растеж от 0,3%, прогнозиран през октомври. Отрицателно влияние върху нея оказват по-високите лихвени проценти и по-строгите държавни бюджети.

„Тези числа потвърждават, че не сме имунизирани срещу натиска, който засяга почти всички развити икономики“, коментира министърът на финансите Джереми Хънт в отговор на прогнозата на МВФ. „Краткосрочните предизвикателства не трябва да замъгляват нашите дългосрочни перспективи – Обединеното кралство надхвърли много прогнози миналата година и ако се придържаме към плана си за намаляване наполовина на инфлацията, Обединеното кралство ще продължава да расте по-бързо от Германия и Япония през следващите години", допълни той.

Графика: МВФ Графика: МВФ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:38 | 31.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
ratten
преди 1 година
До: khaoда бе, верно. друго си е някой видински влах да определи кой ще кара влака
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 2
Shadow1
преди 1 година
Не се учудвам. Толкова много се говореше за рецесия и всеки се подготвяше за нея, че самата подготовка ще я предотврати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 4
khao
преди 1 година
тия вече и една що годе точна прогноза за три месеца напред не могат да направят.... :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още