IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Сделката за увеличаване на кредитните ресурси е от ключово значение за справянето с икономическите проблеми

МВФ и Световната банка ще се срещнат следващата седмица в Мароко, за да обсъдят увеличаването на квотите

20:32 | 28.09.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Международният валутен фонд (МВФ) определя като "жизненоважно" тази година неговите страни членки да постигнат сделка за увеличаване на кредитните ресурси, базирани на квоти, за да се справят с нарастващите глобални икономически сътресения. Това е заявила на редовен брифинг пред медии Джули Козак, говорител на МВФ, съобщи Ройтерс.

Прегледът на квотите на Фонда ще бъде гореща тема на годишните срещи на МВФ и Световната банка, които трябва да се проведат следващия месец в Маракеш, Мароко. Обсъжданията ще включват предложение на САЩ към страните членки на МВФ да внесат повече средства пропорционално на настоящите си дялови участия, без да се променя настоящата формула, твърди Козак.

Според нея увеличаването на квотите ще доведе до нарастване на „предвидимите“ ресурси, достъпни за страните членки на МВФ, както и ще засили ролята на Фонда в глобалната мрежа за финансова сигурност.

По-рано този месец МВФ и Световната банка решиха годишните им срещи следващия месец да се проведат в Мароко, както е планирано, въпреки че северноафриканската държава беше засегната наскоро от разрушително земетресение.

Срещите в Мароко ще бъдат първите подобни в Африка от 50 години и предлагат важна възможност за обсъждане на глобални предизвикателства, които засягат по-бедните страни, по думи на Козак.

Според нея срещите на МВФ и Световната банка ще покажат уважение към ситуацията в Мароко, произтичаща от разрушителното земетресение, а графикът все още се финализира.

Предстои бордът на МВФ да разгледа искане на Мароко за финансиране по новата програма за устойчивост на Фонда, твърди Козак.

По-рано през септември управляващият директор на Фонда Кристалина Георгиева сподели пред Ройтерс, че е постигнато споразумение на ниво експерти с Мароко за предоставяне на заем от 1,3 млрд. долара за укрепване на устойчивостта на страната към свързани с климата бедствия. Средствата ще бъдат отпуснати по Доверителният фонд за устойчивост и стабилност (Resilience and Sustainability Trust - RST), новият финансов инструмент на МВФ.

Говорейки за рисковете, пред които е изправена световната икономика, Козак  посочи опасенията за разделянето на световната търговия на отделни блокове, което може да доведе до свиване на световното икономическо производство със 7 процента.

"Това показва нашият анализ -  фрагментацията може да намали световния брутен вътрешен продукт със 7 процента, с какъвто размер са японската и германската икономика“, твърди говорителката.

Друг риск пред световната икономика, според Козак, е евентуалната липса на финансиране за правителството на САЩ, ако Конгресът не успее да приеме промени за тавана на дълга на САЩ.

"Ние наистина разглеждаме спирането (на работата на правителството на САЩ) като риск за икономиката, който може да се избегне “, заявява тя.

Като положително развитие посочва и някои признаци на стабилизиране на китайската икономика, каквито се наблюдават в последните данни.

МВФ продължава да вярва, че Китай може да постигне около 5 процента растеж през тази година, като подробните прогнози ще бъдат представени, когато Фондът публикува своя доклад за световните икономически перспективи по време на годишните срещи в Маракеш.

Фондът прогнозира забавяне на растежа на китайския БВП до около 3,5% в средносрочен план, но темпът може да се ускори благодарение на икономически реформи.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:22 | 28.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още