IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Световната икономика се насочва към "меко кацане" въпреки препятствията

Растежът ще остане слаб през идните пет години, предупреди управляващият директор на фонда Кристалина Георгиева

16:09 | 06.10.23 г. 3
Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева.Снимка: Bloomberg LP
Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева.Снимка: Bloomberg LP

Ръководителката на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева заяви, че „забележителната устойчивост“ на световната икономика тази година намалява вероятността от болезнена рецесия през идните тримесечия, но предупреди, че растежът ще остане слаб през следващите пет години, пише Financial Times.

Георгиева говори в Кот д’Ивоар преди годишните заседания на Световната банка и МВФ в Маракеш и изтъкна „силната инерция“ в американската икономика. Тя открои и Индия като светъл пример.

В резултат на това шансовете за „меко кацане“ на световната икономика нараснаха, заяви Георгиева.

Но управляващият директор на МВФ предупреди, че перспективите за икономиката остават силно фрагментирани и отбеляза, че САЩ са единствената голяма икономика, в която БВП се е върнал на пътя си преди пандемията.

Държавните ръководители не могат да си позволят да свалят гарда, докато се борят с инфлацията и се стремят да неутрализират рисковете за финансовата стабилност, допълни тя.

„Световната икономика показва забележителна устойчивост и първото полугодие на 2023 г. донесе някои добри новини, главно благодарение на по-силното от очакванията търсене на услуги и осезаемия напредък в борбата срещу инфлацията“, каза Георгиева.

Думите ѝ контрастират на по-песимистичния тон на МВФ на пролетните заседания през април. Тогава фондът предупреди за „твърдо кацане“ за световната икономика, ако упорито високата инфлация задържи лихвите по-високи за по-дълго време, а финансовият натиск се задълбочи.

В следващите месеци позицията на фонда се разви, като водещият му икономист Пиер-Оливие Гурниша заяви пред FT през юли, че рисковете за срив на световната икономика намаляват.

Оптимизмът на Георгиева е помрачен от сериозните притеснения заради по думите ѝ „бавното и неравно“ възстановяване след пандемията, което води до „задълбочаване на различията в състоянието на икономиките между и в рамките на различни групи държави“.

Общият световен брутен вътрешен продукт е изгубил от 2020 г. насам 3,7 трлн. долара, сочат данните на МВФ. Икономическата активност в Китай е под очакванията, а много страни се борят с „анемичен растеж“, отбеляза Георгиева.

Растежът на световната икономика е много под средното ниво от 3,8% в двете десетилетия преди пандемията, каза още тя. Освен това перспективите за следващите пет години се влошават още повече.

„Икономическата фрагментация заплашва да подкопае перспективите за растеж, особено за нововъзникващите и развиващите се икономики, включително тук, в Африка“, изтъкна Георгиева.

Управляващият директор на МВФ не се отклони от дългогодишното си послание, че централните банки трябва „да избегнат преждевременно смекчаване на политиката“ заради притесненията, че инфлацията все още не е напълно овладяна и може да се разпали отново дори след значителното повишаване на лихвите.

„Борбата с инфлацията е водещият приоритет“, каза Георгиева и допълни, че тя вероятно ще остане над целта в много страни поне до 2025 г.

Очаква се следващата седмица фондът да публикува новите си прогнози за перспективите пред световната икономика в рамките на заседанията си в Мароко наред с оценките си за рисковете пред фискалната и финансовата стабилност.

Заседанията на МВФ се провеждат на фона на сътресенията на облигационния пазар, след като разпродажби тласнаха разходите за обслужване на заемите до най-високото им ниво от десет или повече години насам. Ръководителката на МВФ предупреди, че по-затегнатото кредитиране вече подлага на натиск някои сектори, включително бизнес имотите в САЩ и Европа.

Продължаващият натиск в китайския имотен сектор е „повод за притеснение“, както и тежката задлъжнялост в части от небанковия сектор, допълни Георгиева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:05 | 06.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
ssakodes
преди 7 месеца
Искате ли луд секс за 2-3 часа, силна ерекция, дълго време без свършване и увеличаване на размера на пениса?! Сега е възможно и безопасно! Прочетете сами -------->> https://mub.me/xalfa
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 2
Gna
преди 7 месеца
Пауъл скоро каза, че меко презимяване вече не се разглежда от Фед, какво ли е имал предвив предстой да видиме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 7 месеца
При тази инфлация меко кацане не е имало за последните 70 години
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още