IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК се отметна от решението си да спре помощта за развитие на палестинците

Съобщението на еврокомисаря по съседство внесе смут сред страните членки на съюза

11:55 | 10.10.23 г. 4
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейският съюз (ЕС) се оттегли от съобщение от понеделник, че спира помощта за палестинците в отговор на нападението на „Хамас“ срещу Израел, след като редица държави членки заявиха, че Европейската комисия е прекрачила границата, съобщава Ройтерс.

Объркването дойде, след като Оливер Вархеи, топ представителят на ЕС за отношенията със съседни страни, заяви, че Европейската комисия подлага на преразглеждане цялата си помощ за развитие на палестинците на стойност 691 млн. евро.

В пост в социалната мрежа Х (преди Twitter) Вархеи, унгарският еврокомисар по съседството и разширяването, каза още, че плащанията са били „незабавно прекратени“.

Вархеи бе номиниран за поста от унгарския премиер Виктор Орбан – близък съюзник на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху.

Новината смая редица правителства, които предупредиха да не се прекратява помощта в ущърб на палестинските граждани и поставиха по въпрос дали Комисията има правомощията да взима такова решение.

Ходът бе изненадващ, тъй като официални лица казаха по-рано през деня, че помощта за развитие за палестинците ще бъде обсъдена на спешна среща на външните министри на ЕС във вторник,

Испания, Португалия, Люксембург и Ирландия публично изразиха тревога, а други държави са направили същото при закрити врата, казват дипломати.

„Нашето разбиране е, че няма правна база за подобно едностранно решение от страна на един еврокомисар и не подкрепяме спирането на помощта“, заяви говорител на ирландското външно министерство.

Над пет часа след поста на Вархеи в социалната мрежа Европейската комисия публикува изявление, с което потвърждава, че е започнала спешен преглед на помощта, но и обяви, че „тъй като не са предвидени плащания, няма да има отмяна на плащания“.

Еврокомисарят по външната политика Йозеп Борел след това предизвика допълнително объркване, когато заяви, че ЕС няма да спира „дължими плащания“ – точно след като ЕК заяви, че не е имало предвидени такива.

ЕК е отказала да обясни разминаването. Тя обаче поясни, че хуманитарната помощ, която е отделна от фондовете за развитие, ще продължи.

Комисията заяви, че прави преглед, за да „гарантира, че никакво финансиране от ЕС не позволява директно която и да е терористична организация да извършва атаки срещу Израел“.

Бойци на „Хамас“ убиха около 900 израелски граждани и отвлякоха десетки в най-смъртоносното нападение от Йом Кипур преди 50 години, карайки Израел да отвърне с най-тежките в историята бомбардировки над Ивицата Газа, при която бяха убити над 680 души.

Хаосът в ЕС отразява дългогодишните разделения в рамките на 27-членния блок около конфликта Израел-Палестина, макар че членовете му се обединиха в осъждането на нападението от събота.

Германия и Австрия заявиха по-рано в понеделник, че спират помощта за развитие за палестинците, а други като Италия казаха, че спирането на помощта не подлежи на осъждане.

Европа е един от основните източници на помощ за окупираните от Израел палестински територии, където според оценки на ООН около 2,1 млн. души имат нужда от хуманитарна подкрепа, като от тях 1 млн. са деца.

Общата подкрепа на ЕС, насочена към палестинския народ в рамките на разпределението на бюджета от 2022 г., възлиза на 296 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:55 | 10.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 8
khao
преди 6 месеца
До: Tikva007 пак ли получи спазъм в мозъка... статията е ясно, некадърника назначен от друг твой идол (орбан) се е изказал прибързано за нещо което не решава той! Статията е елементарна, но нашия тъъъпак пак не я разбра!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 3
Tikva007
преди 6 месеца
Колко е смешно, когато колониалната администрация на САЩ в Европа, в лицето на ЕК, загуби твърдата връзка с главния мозък и не може да се ориентира при внезапна и неизбежна промяна на курса на Метрополията. А е неизбежна, не, защото БайГън и клинтъновата пассмина около него *** от мерак да подкрепят Нетаняху, но при така отиграната от бат Биби пиеса с окървавен от невинна еврейска и чужда млада кръв Израел, ха са посмяли да не подкрепят, ха са изяли баххурра още от сега за изборите догодина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
melon
преди 6 месеца
Те жарко ги приветстват и на европейската територия! Странно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
0pk
преди 6 месеца
Хахахаа, ЕС за пореден път доказва, че е спонсор на тероризма? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още