IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната на Израел с "Хамас" въвлича Байдън и Нетаняху в неловко партньорство

Американският президент не обича "Биби" Нетаняху, но обича народа на Израел и ще направи всичко възможно да го защити, твърдят външнополитически експерти

10:38 | 11.10.23 г. 2
Американският президент Джо Байдън (вляво) и израелският премиер Бенамин Нетаняху (вдясно). Снимка: EPA/БГНЕС
Американският президент Джо Байдън (вляво) и израелският премиер Бенамин Нетаняху (вдясно). Снимка: EPA/БГНЕС

Американският президент Джо Байдън и израелският премиер Бенямин Нетаняху, които през повечето време са неловки съюзници, ще подложат нелеките си отношения на ново изпитание в момент, когато Израел се готви за възможно сухопътно нападение срещу палестинската Ивица Газа, пише Ройтерс.

След месеци на напрежение заради пътя напред в Близкия изток двамата лидери, които се познават от десетилетия, са въвлечени във военновременно партньорство след кървавото нападение в няколко направления на бойци на "Хамас" от Газа в Израел.

Отношенията на САЩ с Израел, основния съюзник на Вашингтон в Близкия изток, са обтегнати през последните месеци, след като Белият дом подкрепи критици на Израел, които организираха протести срещу плана на крайнодясното правителство на Нетаняху да ограничи правомощията на Върховния съд.

Но различията на двамата лидери са много по-дълбоки.

Като президент Байдън многократно подчертаваше подкрепата си за независими Израел и палестинска държава. Представители на администрацията твърдят, че той е поставял въпроса при всеки разговор с Нетаняху и в същото време е настоявал пред него да прекрати разширяването на еврейски заселнически селища на окупирания Западен бряг.

Нетаняху, който се завърна на премиерския пост в края на декември, се противопоставя на възможността за скорошно създаване на палестинска държава и одобри изграждането на хиляди нови жилища за заселници на Западния бряг.

Тяхната често обтегната история включва времето на Байдън като вицепрезидент в мандата на Барак Обама, когато Нетаняху се опита неуспешно да осуети подкрепената от САЩ ядрена сделка с Иран през 2015 г.

"Хамас" е подкрепян от Иран, най-големия враг на Израел в региона.

За сметка на това Нетаняху имаше сходно мислене с републиканския предшественик на Байдън и потенциален негов опонент през 2024 г. Доналд Тръмп, чиято идеологическа подкрепа за десния израелски премиер беше съпътствана от ревностни произраелски политики.

Нетаняху обаче се отдръпна и избягва да взема страна в предизборната кампания в САЩ.

След нападението на "Хамас" през уикенда, най-кървавото от атаките на Египет и Сирия във войната от Йом Кипур преди 50 години, Байдън загърби различията в многобройни телефонни разговори с Нетаняху, като заяви, че екипът му ще даде на Израел „всичко необходимо“ в борбата с бутновническата група, съобщи високопоставен представител на администрацията.

Байдън увери Нетаняху в „твърдата“ американска подкрепа, предложи бързо да подсили военния арсенал на Израел и изпрати ударна група самолетоносачи по-близо до Израел в голяма проява на подкрепа.

В публичните си изявления Байдън все още не е заявил, че Израел трябва да покаже сдържаност във военния си отговор и не е изразил притеснение на САЩ за палестинския народ, каквито често бяха реакциите на Белия дом при предишни кризи.

„Президентът подчерта, че няма никакво оправдание за тероризма и че всички страни трябва да бъдат единни пред такива жестокости“, съобщи Белият дом след втория телефонен разговор на Байдън с Нетаняху в неделя.

Притеснения от по-широка война

Байдън е инструктирал екипа си да се свърже с колеги в Персийския залив и съседните страни в опит да предотврати ескалиране в по-широкомащабна война, усилията са съсредоточени най-вече в предотвратяването на подкрепяната от Иран ливанска групировка "Хизбула" да отвори втори фронт по северната граница на Израел, съобщиха представители на администрацията.

Макар да изглежда, че засега Байдън дава свобода на действие на Нетаняху, политическите различия остават и той може да промени курса, ако броят на жертвите в Газа продължи да расте и боевете се проточат, прогнозират външнополитически експерти.

Израелските телевизии съобщиха, че броят на жертвите при нападението на "Хамас" е нараснал над 1000.

В контролираната от "Хамас" Газа Израел извършва най-интензивните си ответни удари в историята, при които загинаха над 900 души от събота насам.

„В крайна сметка, ако конфликтът се проточи със седмици или месеци, редица американски съюзници ще изгубят търпение и публично ще призоват за края му. На този етап може да видим опит на САЩ да убедят Йерусалим да сложи край на боевете“, коментира Джонатан Паникоф, бивш заместник-ръководител на националното разузнаване на САЩ за Близкия изток, който сега е част от института Atlantic Council.

Байдън е изправен и пред потенциалното предизвикателство да осигури освобождаването на неизвестен брой изчезнали американци, които може да са държани за заложници от "Хамас".

У дома Байдън е подложен на натиск отляво и отдясно, като твърдолинейните републиканци в Конгреса го обвиняват, че е засилил дързостта на Иран с неотдавнашната сделка за размяна на затворници, но съветници на президента категорично опровергаха тези обвинения.

„Щом президентът Байдън може да подкрепя Украйна, колкото е необходимо, надявам се, че той може да подкрепя и Израел, колкото е необходимо“, каза външнополитическият „ястреб“ и сенатор от Републиканската партия Том Котън пред Fox News.

Преди нападенията някои демократи поискаха от Байдън да провери дали Израел заслужава пакета с военна помощ на стойност милиарди долари, който получава всяка година, и го призоваха да направи повече за палестинците.

Силното произраелско лоби, оглавявано от AIPAC, е голяма сила в американската политика, често подкрепя Нетаняху и се очаква да изиграе роля в изборите през 2024 г.

Не обича „Биби“

80-годишният Байдън се обяви за „ционист“ и с Нетаняху твърдят, че имат дълго приятелство.

Но тази година американският президент не беше говорил с Нетаняху месеци наред. Израелският лидер беше недоволен, че не се беше срещал на четири очи с Байдън към 20 септември, когато срещата не беше в Белия дом, а в хотел в Ню Йорк в кулоарите на Общото събрание на ООН.

Там Байдън изрази притесненията си заради нуждата от стабилност на Западния бряг и от насилието на заселниците, което засилва напрежението с палестинците, съобщи високопоставен представител на администрацията.

Те изглежда достигнаха до известно разбирателство относно стремежа на САЩ да посредничи за ключово споразумение за отваряне на дипломатически отношения между дългогодишните врагове Израел и Саудитска Арабия. Но нападението на "Хамас" нанесе тежък удар на това усилие, създавайки несигурност за бъдещето.

Арън Дейвид Милър, експерт по Близкия изток в Carnegie Endowment for International Peace, казва, че въпреки проблемите на Байдън с Нетаняху, „народът на Израел и сигурността на Израел са дълбоко закодирани в ДНК-то на президента“.

„Байдън не обича Биби Нетаняху“, отбелязва той, имайки предвид прозвището на израелския премиер. „Но той обича държавата Израел, народа на Израел и ще направи всичко по силите си да защити народа на Израел“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 11.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
andy
преди 7 месеца
"Американският президент не обича "Биби" Нетаняху, но обича народа на Израел и ще направи всичко възможно да го защити, твърдят външнополитически експерти" За първата част на твърдението съм съгласен. Даже се говори, че е в основата на притестите срещу него. Втората е доста нелепа - Бай Гън обича само себе си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още