IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната в Израел: Предстои ли ескалация?

Конфликтът не е навлязъл в решителната си фаза и могат да се очакват много по-драматични развития в близко бъдеще, смята Румяна Бъчварова

10:32 | 09.10.23 г. 7
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Войната в Израел не е навлязла в решителната си фаза и могат да се очакват много по-драматични развития в близко бъдеще. Ескалацията предстои в краткосрочен план на фона на тежка израелска ответна реакция. Това коментират експерти у нас по повод напрежението в Близкия изток, което рязко нарасна след като в нощта срещу събота бойци на "Хамас" навлязоха в южните части на Израел, убиха десетки и взеха заложници на фона на масиран ракетен обстрел от Ивицата Газа.

Директорът на Института за икономика и международни отношения и бивш зам.-министър на външните работи Любомир Кючуков очаква ескалация на войната в краткосрочен план. Той очаква много тежка израелска ответна реакция, която вече е в ход. Трето - "огромна въпросителна относно възможността за продължаване на преговорите между Израел и Саудитска Арабия за възстановяване на дипломатическите отношения".

По думите му тази война има своята дълга история. Според дипломата тук изникват два въпроса - защо сега и защо тази война е по-различна от предишните. Кючуков подчерта пред БНР, че тази война е много по-високотехнологична. Това я прави и по-жестока от досегашните, с много повече жертви от цивилното население, отбеляза той и добави: "Ако по нещо подходът на двете страни е еднакъв, то е в пренебрежението към цивилните жертви". 

Кючуков обърна внимание и на геополитическия контекст, който е усложнен и като ниво на конфронтация, и като количество регионални и глобални фактори, ангажирани с процесите в Близкия изток.

На въпроса "Защо сега", Кючуков отговори: "Той е свързан с борбата между САЩ и Китай за глобално лидерство, конкретно в дадения случай за влияние в Близкия изток с цялото негово стратегическо значение като източник на енергоресурси и логистични маршрути".

"Докато палестинското ръководство от Западния бряг се опитва да намери място за защита на палестинската кауза в рамките на преговорите САЩ - Израел - Саудитска Арабия, то "Хамас" очевидно реши просто да торпилира тези процеси и атаката според много от наблюдателите е свързана именно с торпилирането на това затопляне на отношенията между Саудитска Арабия и Израел, което би могло да доведе до намаляване на подкрепата на Саудитска Арабия спрямо палестинската кауза и да остави на заден план признаването на палестинската държава", коментира още бившият заместник външен министър.

Войната в Израел не е навлязла в решителната си фаза и могат да се очакват много по-драматични развития в близко бъдеще. Това коментира по bTV бившият посланик на България в Израел Румяна Бъчварова. Тя отбеляза, че войната в Израел е прецедент за последните 50 години.

По думите ѝ преговорите ще започнат в първия възможен момент, защото ключът в ситуацията и ресурсът на нападателите са заложниците, които са взели. "Предстоят дълги преговори, но преди това се очаква да има дълги боеве", предупреди Бъчварова.

Според нея Израел ще доведе събитията докрай, за да не допусне предишните си грешки, и внимателно да атакува Хамас и Ивицата Газа.

"Ситуацията в Израел съвпада с интересите на Русия", посочи още тя и добави, че е много важно да се следи каква е международната реакция. "Големите държави като САЩ, които се насочват и ще разположат военна техника, подводници и кораби, Китай, които призоваха за мирно разрешаване на конфликта - това са факторите, които влияят на ситуацията", коментира Бъчварова.

"Израел прави много усилия да подобри икономическото състояние на Ивицата Газа. Смятахме, че ако икономическата ситуация в Газа се подобри, ще се подобрят и отношенията. Очевидно тази жестокост е планирана”, заяви пред Нова телевизия посланикът на Израел в България н. пр. Йоси Леви Сфари. "Не говорим за човешки същества. Това са зверове, които правят неща, които демократичните общества не могат да си представят”, каза още Йоси Леви Сфари.

Той заяви, че Израел няма никакво намерение да превзема Газа. "От години "Хамас” са тези, които контролират Газа”, допълни Йоси Леви Сфари. Според него подобна атака не може да бъде осъществена без подкрепата на трета страна.

По думите му не става въпрос за война между две армии, а за такава с терористична организация. 

Общо около 140 души са прибрани от Израел в България, информира транспортният министър Георги Гвоздейков пред bTV за войната в Израел и евакуираните хора. Той обясни, че полетите до Израел се извършват при строги мерки за сигурност.

„Индивидуално се одобрява всеки един полет и тепърва организираният щаб ще направи анализ за хора, които искат да се приберат в България. Държавата е в постоянно комуникация с посолството ни в Израел и ако има желаещи, ще бъде изпратен българският правителствен самолет, за да ги прибере“, уточни Гвоздейков. Той допълни, че е засилена сигурността на всички международни летища в близост до България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:42 | 09.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 2
andy
преди 6 месеца
Палистинците едва ли са започнали тази самоубийствена атака без да са имали нещо наум. Ще стане ясно през идващите дни. Между другото сега е добър момент и Китай да си вземат Тайван.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 5
khao
преди 6 месеца
До: Скъсана_Ушанка някой малоууум като орка, дето е изписал томове с международно право... но не е прочел нито един! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 4
Скъсана_Ушанка
преди 6 месеца
Ескалация дали предстои? Ко, не! Кой ви пише заглавията...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 6
khao
преди 6 месеца
До: 0pk но предимно нарушават светата Ви книга... корана! :):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 5
0pk
преди 6 месеца
До: adimos така ще стане, но не забравай че този геноцид е на който-трябва-геноцид. А за тези които не трябва - има написано томове с международно право, което те нарушават. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 11
adimos
преди 6 месеца
Ционистите изтриват от лицето на земята Газа. Истински геноцид с одобрението на САЩ и НАТО
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още