IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атаката срещу Израел разтърси вярата в разузнавателните служби на страната

Населението на Израел се бори да осъзнае как най-мощният разузнавателен апарат в Близкия изток не е успял да предвиди нападението

15:59 | 08.10.23 г. 1
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Това беше ден, който изуми Израел. Рано в събота, докато голяма част от страната спеше, бойците на палестинската групировка "Хамас" започнаха опустошителна многостранна атака от Ивицата Газа, изстрелвайки хиляди ракети по израелските градове, а стотици бойци нахлуха в страната по суша, въздух и море.

Толкова дълбоко беше недоверието, че най-мощният апарат за сигурност в Близкия изток е бил хванат неподготвен, че часове по-късно израелските анализатори сравняваха събитията с най-големия провал на разузнаването в историята на страната: войната от Йом Кипур през 1973 г., когато Египет и Сирия шокираха еврейската държава с координирана атака от север и юг, пише Financial Times.

Мащабът на провала беше подчертан от жертвите: до събота вечерта бяха потвърдени мъртви най-малко 200 израелци с повече от хиляда ранени, а десетки бяха взети за заложници от бойци на "Хамас". Израелските сили все още се бият с палестински екстремисти на 22 места в южната част на страната.

„Това е провал, който не е по-малък от войната Йом Кипур“, казяа Амир Авиви, бивш заместник-командир на дивизията в Газа на израелската армия. „Изненадан съм от провала не само на цялостното разузнаване, но и на тактическите сили. Дори и да бяха изненадани, бихте очаквали дивизията в Газа да свърши много по-добра работа в защитата на границата".

„За мен е шокиращо, че те успяха да го направят, без Израел или Съединените щати да го разберат“, казва Мартин Индик, бивш посланик на САЩ в Израел и сътрудник в Council on Foreign Relations, пред Bloomberg. „Неуспешна подготовка. Липса на войски по границата, провал на оградата по границата, за която платиха милиони шекели".

Това е колосален провал на разузнаването за Израел. Страната разполага с една от най-обширните и сложни разузнавателни мрежи в Близкия изток, както вътрешни, така и външни. Тя има информатори, внедрени във въоръжени групи не само в палестинските територии, но и в Ливан, Сирия и другаде. В миналото е успявала да убива лидери на есктремистите или с прецизни удари с дронове, или дори с бомби в мобилни телефони.

И въпреки това "Хамас" успя да планира и започне това внимателно координирано нападение срещу Израел привидно в пълна секретност.

Това, че Израел ще отвърне с огромна сила, е даденост. Но израелците сега се запитат защо шпионите на тяхната страна не са успели да видят това и да предупредят държавата.

Представители на израелското правителство вече сигнализират, че започва голямо разследване за това как израелското разузнаване не е забелязало предстоящата масивна и добре координирана атака на Хамас.

Останалата част на материала можете да прочетете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:27 | 09.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
0pk
преди 6 месеца
Абе там за разузнавателната служба е ясно че се изложиха, макар да се чуват и конспирологични теории по въпроса. Ама тия индиaнци по джапанки атакуваха и превземаха воински бази, като сварваха персонала вътре по бели ***. Един картечар на вишка да имаше, щеше да ги види и вероятно да ги спре. Това ли е модерната израелска армия? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още