IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хамас с изненадваща атака срещу Израел

Ислямистката група атакува ивицата Газа в една от най-сериозните ескалации в израелско-палестинския конфликт

12:23 | 07.10.23 г. 7
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

В събота палестинската ислямистка групировка Хамас предприе най-голямата си  изненадваща атака срещу Израел от години насам, като въоръжени лица нахлуха в няколко израелски града, а от ивицата Газа бяха изстреляни ракети срещу еврейската държава, съобщава Ройтерс.

Докато предупредителните сирени звучаха в южната и централната част на Израел, включително в Йерусалим, израелската армия заяви, че е в бойна готовност, а министърът на отбраната коментира, че подкрепяната от Иран групировка Хамас е направила „огромна грешка“, като е обявила война на Израел.

Израелската армия заяви, че е отвърнала с въздушни удари в Газа, където свидетели съобщават, че са чули тежки експлозии.

Атаката бележи безпрецедентно проникване на неизвестен брой въоръжени бойци на Хамас в Израел откъм Газа и е една от най-сериозните ескалации в израелско-палестинския конфликт от няколко години насам. Най-малко двама жители на Израел са били убити при атаката, съобщиха от израелската обществена телевизия Kan. Медицински лица са заявили, че има десетки ранени.

Израелските медии съобщиха за престрелки между групи от палестински бойци и силите за сигурност в градове от Южен Израел. Директорът на израелската полиция заяви, че има „21 места с активни действия“ в Южен Израел, което показва мащаба на атаката.

Хората в Газа побързаха да си подсигурят провизии в очакване на дни на конфликт. Някои напуснаха домовете си и се насочиха към убежищата.

Военният командир на Хамас Мохамад Дейф обяви началото на операцията в предаване по медиите на Хамас, призовавайки палестинците от всички места да се бият.

„Това е денят на най-голямата битка, която да сложи край на последната окупация на Земята“, каза той и добави, че са изстреляни 5000 ракети.

Последното сериозно изостряне на конфликта между Израел и Хамас беше 10-дневна война през 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:28 | 09.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
0pk
преди 6 месеца
До: Скъсана_Ушанка, ще хвърчат ***, ама покрай тях и ермолки ще хвърчат, че даже и някоя скъсана *** мое да фръкне. Кажи ся, ще подкрепим ли борбата за свобода и независимост на палестина от сиониското робство или ще си затворим очите за действията на белите господа борещи се за цЕвелезован мир? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 4
zelka007
преди 6 месеца
До: ratten ... нищо нема да върнат , ще ги прегазят израелците няколко пъти , ивицата газа ще спре да съществува . в момента в Израел са на власт най-неподходящите хора за водене на мирни преговори ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 4
zelka007
преди 6 месеца
До: cyclop ... недъгаав ... от палестина пратиха хора да гръмнат бомбичка в Бургас и да избиват мирни българи ... забравили ли ?! на автогарата в Бургас има паметник ... прави впечатление , че палестинските мизерници са нападнали израелска територия , а не израелски войници палестина ... но ти си правоверен православен интелект с библиотека , знаеш ги нещата ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 5
adimos
преди 6 месеца
Следващата хубава и доходна война за САЩ и нато.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 3
cyclop
преди 6 месеца
Ще пращаме ли военна помощ на Палестина... Срещу поробителите... Или на Израел... Срещу бруталната агресия... От окупираните територии... Толкова съм объркан. Трябва ОТ ТЕЛЕВИЗОРА да ми кажат какво е правомисленето по темата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 23
Скъсана_Ушанка
преди 6 месеца
Сека ще хвърчат чаллми!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 13
ratten
преди 6 месеца
мазните *** да върнат всички заграбени териториии да се пръждосват пак да обикалят пустинята за минимум 40 години
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още