IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Израелската армия се готви за ответен удар срещу "Хамас"

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че влизат в „дълга и трудна война“

09:25 | 08.10.23 г. 23
Сгради в ивицата Газа след бомбардировки от страна на израелската армия. Снимка: Photo by Ali Jadallah/Anadolu Agency via Getty Images
Сгради в ивицата Газа след бомбардировки от страна на израелската армия. Снимка: Photo by Ali Jadallah/Anadolu Agency via Getty Images

Израелската армия призова жителите на няколко района на Ивицата Газа да напуснат домовете си, след като премиерът Бенямин Нетаняху обеща "могъщо отмъщение" на палестинските екстремисти от "Хамас" за това, което той нарече "черен ден" за Израел. Въоръжената палестинска групировка започна вчера вълна от ракетни атаки и изпрати бойци в Израел, което е най-голямата ескалация от десетилетия, съобщава БНР.

Около 250 души са убитите в Израел. Смята се, че десетки израелци са били взети за заложници. Страната вече отговори с вълна от въздушни удари срещу Газа, при които според официални лица са били убити повече от 230 души. Хиляди са ранените и от двете страни.

В обръщение тази нощ израелският премиер Бенямин Нетаняху каза на израелците, че влизат в „дълга и трудна война“ и обяви, че армията ще действа, за да унищожи палестинското движение "Хамас" след атаката му срещу Израел.

"Хамас" започна жестока и зла война. Ще спечелим тази война, но цената е прекалено висока. Израелската армия незабавно ще използва цялата си мощ, за да разруши капацитета на "Хамас". Ще ги унищожим и ще постигнем огромно отмъщение за този черен ден, който те причиниха на Израел и гражданите му", каза Нетаняху.

Премиерът подчерта, че цялото правителство стои зад решението да има категорични ответни действия срещу "Хамас". Израелската армия се подготвя не само за въздушни операции, но и за наземна офанзива. Военните са предупредили жителите на няколко района в Газа да напуснат домовете си, защото ще извършат удари срещу цели на "Хамас". 

Американският президент Джо Байдън осъди "безскрупулното нападение" на Хамас срещу Израел. "Съединените щати подкрепят Израел. Никога няма да пропуснем да ги подкрепим. Ще гарантираме, че имат помощта, от която се нуждаят гражданите им, така че да продължат да се защитават", заяви той.

Вашингтон и Тел Авив вече преговарят за предоставянето на американска военна помощ, съобщи източник от Белия дом.

Саудитска Арабия призова за „незабавно спиране на ескалацията на конфликта между палестинците и Израел“.

Френският президент Еманюел Макрон осъди безпрецедентното нападение на палестинското ислямистко движение "Хамас". Той е обсъдил ситуацията с израелския премиер Нетаняху и палестинския президент Махмуд Абас, както и с други лидери от региона. Абас, от своя страна, е поискал от Макрон да се намеси, за да спре "израелската агресия" срещу палестинците.

Украинският президент Володимир Зеленски призова за световна солидарност с Израел. По думите му, подобно на Украйна, която бе нападната от Русия преди близо 20 месеца, Израел има "пълното право" да се защити.

Поради ситуацията редица авиолинии отмениха полетите си до Израел.

Правителственият Airbus ще прибере българите, пожелали да напуснат Израел, съобщиха от пресслужбата на МС. Самолетът е излетял за Тел Авив в 6 часа тази сутрин, веднага след като е получил разрешение от израелските власти. На борда е министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков. 

На летището в София сънародниците ни ще бъдат посрещнати от вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:27 | 09.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

17
rate up comment 5 rate down comment 1
Tikva007
преди 7 месеца
До: Ironhorse #8: Значи казваш, че МОСАД са си спретнали втора серия на американския 11.09., а? Тогава е много резонно и онези *технолози* да са помагали с акъл, или да са направо пак в играта. Дано само отиграят схемата с Иран по-читаво, че тогава с Ирак нещо згоря работата, а в Афганистан съвсем се просрра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 2
0pk
преди 7 месеца
До: zelka007, ех зелкич зелкич, ти колко косовски хапчета купуваш? Това попречи ли на ООН начело със САШ да изтърбушат сърбите? Или попречи на някой там да си построи база? Какво ще кажеш, ако някакви условни китайци решат да признаят правото на независимот на Палестина и изтърбушат Тел Авив, за да си заградят Газа и да си построят база на Средиземно море близо до суецкия канал? Ще го признае ли това цЕвелезованио свЕт? Шайка бездарни лицемери. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 4
zelka007
преди 7 месеца
До: 0pk ... палестинците ли ходят на работа в Израел или израелците в ивицата газа ?! израелците направиха градини в пустинята и изнасят плодове и зеленчуци , какво постигнаха за това време палестинците ве ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 3
zelka007
преди 7 месеца
До: 0pk ... хехе ... в аптеката палестински лекарства ли купуваш ве ?! завода в Троян , завода в Дупница палестински ли са ве ?! в Дупница тази година завършиха , лицензираха и пуснаха в действие ново съоръжение , едно от най-модерните в Европа за хапчета ... изнасят за цял свят , белият свят да уточня !! в компютъра от който пишеш 99% съм сигурен , че имаш чипове произведени в Израел ... какво палестинско имаш в него ?! израелците ли удариха палестинците или палестинците израелците ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 4
andy
преди 7 месеца
И какво стана сега! Укрите продавали оръжие на палестинците. А Зеленко реве за още. Укристан не била корумпирана страна! :-))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 3
Ironhorse
преди 7 месеца
САЩ пращат ударна група с най-големия самолетоносач към Излаел.Иран е на пангара ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 6
Скъсана_Ушанка
преди 7 месеца
До: andy Точно така, Оста на Злото - пPaccия, Иран, С.Корея и разни и организацийки около тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 5
Скъсана_Ушанка
преди 7 месеца
До: 0pk Алоу, "цЕвЕлЕзования", първо се ограмоти, после виси по сайтовете за шепа копейки! Аман от неграмотни драскачи и все копейки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 7
0pk
преди 7 месеца
До: evlogi, да селски - да, трябва да се изоре открай до край, същото трябваше да се случи и с украинските екстремисти и терористи, ама дядя ви Путин е много милостив. Майтапят се тука, че нямало по-добър подарък за рождения му ден. Всички сме за евреите по принцип, ама защо цевелезования мир не застава на страната на угнетените борци за свобода и независимост на палестина? Нали сме за правото на самоопределение на народите! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 13
Ironhorse
преди 7 месеца
Хахаха, от вчера чета и слушам как МОСАД са се провалили.Не са, атаката беше допусната!, за да има Израел kauza belli и да изтрепе веднъж и завинаги Хамас и Хизбулла.Кадрите с изнасилени и убити жени и деца, влачени към Газа + избити невъоръжени мъже е покъртителна.Накрая Израел ще избомби и Иран.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още