IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нападението срещу Израел може да засили интереса към златото и долара

И суровината, и валутата се смятат за традиционни активи убежище

11:58 | 08.10.23 г.
Снимка: pexels.com
Снимка: pexels.com

Инвеститорите внимателно следят събитията в Израел като геополитически риск за пазарите, а някои очакват агресията да предизвика насочване към активи убежище, пише Ройтерс.

Въоръжени лица от палестинската групировка „Хамас“ нахлуха в Израел в безпрецедентно нападение в събота. Западните държави, начело със САЩ, осъдиха атаката и обещаха подкрепа за Израел.

Нарастващият геополитически риск може да доведе до купуване на активи като злато и щатски долар и потенциално да засили търсенето на американски държавни ценни книжа, които напоследък се разпродават агресивно, казват анализатори.

„Това е добър пример защо хората се нуждаят от злато в портфейлите си. Това е перфектната защита срещу международни сътресения“, казва Питър Кардило, главен пазарен икономист в Spartan Capital Securities, който очаква доларът също да се възползва.

„Всеки път, когато има международни сътресения, доларът се засилва“, казва Кардило.

Пазарите реагират през последните седмици на очакванията, че основните лихви в САЩ ще останат високи за по-дълго време. Доходността по облигациите се повиши, а щатският долар е в серия от повишения. В същото време акциите бележат остри загуби за трето поредно тримесечие, но се стабилизират през последните седмици.

„Дали това е огромен пазарен момент, или не зависи от това колко дълго продължи той и дали други ще бъдат привлечени в конфликта“, казва за ситуацията в Израел Браян Якобсен, главен икономист на Annex Wealth Management. Якобсен поставя под въпрос какво влияние ще има конфликтът върху цената на петрола, макар че Иран засилва производството си.

Атаката на „Хамас“ получи открита похвала от Иран и Хизбула, ливанските съюзници на Иран.

„Иранският добив на петрол расте, но всеки напредък, който постигат зад сцената със САЩ, ще бъде драматично подкопан от възхваляването на действията на „Хамас“ от Иран“, казва Якобсен, добавяйки, че „възможната загуба на производство има значение, но няма да бъде разтърсваща“.

„Най-критично е да видим как реагира Саудитска Арабия“, казва Якобсен. Вашингтон се опитва да постигне сделка, която ще нормализира отношенията между Израел и Саудитска Арабия.

Според Дейвид Коток, председател и главен инвестиционен директор на Cumberland Advisors, ситуацията е обезпокоителна, тъй като САЩ са отслабени заради неработещата политическа система във Вашингтон. Републиканците търсят наследник за отстранения председател на Камарата на представителите Кевин Маккарти, а се очертава и сблъсък за бюджета.

„Много съм обезпокоен за възможни взривоопасни ситуации, които изискват решителността на САЩ и американската способност за отбрана, която е засегната“ от ситуацията във Вашингтон, казва Коток.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:42 | 08.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още