IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна чака единен отговор срещу тероризма, Русия обвини Запада за войната в Израел

Украйна на три пъти е опитала да освободи Запорожката АЕЦ, но без успех

07:40 | 09.10.23 г. 15
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

"Тероризмът отвори твърде много фронтове срещу човечеството - войната в Украйна, войната в Близкия изток, ужасната дестабилизация в Африка, непрекъснати опити за провокиране на продоволствена криза", каза в своето вечерно обръщение по повод 592-я ден от началото на войната украинският президент Володимир Зеленски.

В него той обяви организирането на редица международни събития през предстящата седмица, провокирани от войната в Израел, на които да бъде търсен единен отговор срещу тероризма.

"Да си силен при тези обстоятелства означава да се изправиш срещу терора - не е достатъчно да бъдеш велика държава, не е достатъчно да бъдеш богата държава или да имаш амбиции. За да си силен, трябва да помогнеш да бъдат защитени хората и техните животи срещу всяка форма на тероризъм", заяви още той.

Русия от своя страна се опитва да използва войната в Израел, за да намали подкрепата за Украйна, пишат от Института за изучаване на войната (ISW). Според анализаторите се наблюдава засилена информационна кампания, която обвинява Запада, че е неглижирал Близкия изток за сметка на подкрепата за Украйна. Призивите са незабавно да бъде прекратена помощта за Киев и да бъде обърнато внимание към конфликта в Израел.

Атаките са на няколко нива, включително и от Министерството на външните работи, което заяви, че Западът блокира усилията на т.нар. "квинтет" - Русия, САЩ, ЕС и ООН, за стабилизиране на Близкия изток.

Целите на тази кампания са няколко - да намалят подкрепата за Украйна сред гражданите на Запад, да опитат да деморализират украинците, твърдейки, че страната им губи западната подкрепа и да уверят руската публика, че Украйна губи подкрепата на Запада, отбелязват от ISW.

Украйна се нуждае от далекобойни ракети, за да продължи настъплението си

Украйна се нуждае от далекобойни ракети, за да продължи прецизните удари по цели в Крим, пише в специален анализ ISW. Военните анализатори обясняват, че ударите срещу Черноморския флот, логистични линии, складове с техника и т.н. затрудняват регулярните доставки за южния фронт.

Украинските военни се нуждаят от далекобойни ракети, каквито са ATACMS, за да продължат офанзивата в Херсонска и Запорожка област.

Именно в тези две области са основните усилия на украинската армия в контраофанзивата - движението към Мелитопол цели да отреже руските доставки към фронта и основната задача до есента изглежда е Токмак.

От Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна отбелязват в своя обзор за 592-я ден от началото на пълномащабната война за продължаващи интензивни бойни действия в няколко насоки. През миналото денонощие са регистрирани близо 40 директни сблъсъка, след 68 в предишния ден.

След известно затишие през миналата седмица по части от източния фронт руските атаки се засилват в Купянск и Лиман (Харковска област), а украинските военни отбелязват, че са отбили всички атаки край Бахмут и Авдиевка, както и атаки срещу Маринка. Има частичен успех край Андриевка. Лошото време в региона ограничава и двете страни и има съобщения за намаляване на руските въздушни удари и работата на дроновете.

В Запорожка област са отбелязани обстрели - въздушни удари и артилерия, срещу повече от 25 населени места, включително и Роботине, Орихив и Мала Токмачка. Продължава и обстрелът над Херсон и Станислав (Херсонска област).  През почивните дни командващият Таврийското направление ген. Олександър Тарнавский съобщи за унищожени важни руски обекти, макар и да не уточнява какви, както и за унищожен комплекс "Ураган" - система за залпов огън, работеща с касетъчни боеприпаси.

Руски военни кореспонденти съобщават, че се подновяват дейностите по заминиране на зони по линията Роботине - Вербове, което спира движението на тежка бойна техника.

Украйна на три пъти е опитала да освободи Запорожката АЕЦ

Украйна е направила три опита да си върне контрола върху Запорожката АЕЦ, коментира в интервю за NV ръководителят на военното разузнаване Кирило Буданов. Първият опит е бил през август 2022 година - десант през яз. Каховка, но на командосите се е наложило да отстъпят.

При последния опит са участвали и бойци от Международния легион (в който се сражават чужденци).

Запорожката АЕЦ е под контрола на руските военни от първите дни на пълномащабната война в Украйна. Централата беше обект на почти непрестанни обстрели, за които се обвиняваха взаимно и двете страни. Няколко пъти централата беше напълно откъсната от енергийната мрежа, което е заплаха за ядрената сигурност, тъй като се прекъсва захранването на съоръженията за охлаждане на реакторите. При такива инциденти се включват резервни дизелови генератори.

От есента на 2022 година в централата има мисия на Международната агенция за атомна енергетика (МААЕ), които обаче няма достъп до всички части на централата. Въпреки това те съобщават за военно оборудване и минирани зони в централата, което също е нарушение на правилата за безопасност.

На инспекторите на МААЕ все още се отказва достъп до покривите на четири от блоковете. През лятото те провериха трети и четвърти блок след сателитни данни за необичайни предмети, но достъпът им беше даден след седмици, а проверката не показа проблеми.

Разрушаването на яз. Каховка през юни също е изпитание за централата, тъй като охлаждането на реакторите става през езеро, захранващо се от язовира. Засега нивата на езерото са достатъчни, за да бъде осигурена работата на централата.

Активизират се жп превозите между Северна Корея и Русия

За активиране на жп превозите между Русия и Северна Корея през последните дни съобщава Центърът за стратегически и международни проучвания на базата на сателитни данни след срещата на руския президент Владимир Путин и лидера на Северна Корея Кич Чен Ун в средата на септември.

Медийни публикации сочат, че двамата са договорили засилване на военното сътрудничество и Пхенян доставя нужните за продължаването на бойните действия в Украйна артилерийски снаряди и друго въоръжение. В руското информационно пространство няма нито потвърждение, нито отричане на информацията, допълват ISW.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 09.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

11
rate up comment 3 rate down comment 15
Скъсана_Ушанка
преди 7 месеца
Гледам тpoлът копейник с проксито пак е заработвал цъкайки минуси и съответно плюсове на форумните ЕдЕоти - Митю Tikva -та Некуф, Opк и Пенди. А те, горките, си остават същите неудачници и скъсаняци в живота.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 17
khao
преди 7 месеца
До: 0pk ааа при теб уви, всичко е замръзнало на ниво 2ри клас... никаква динамика, никакъв растеж на умствения багаж.. едни и същи опорки всеки ден! :):) минаха 600 дни от началото на тридневната война... пардон СВО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 16 rate down comment 13
0pk
преди 7 месеца
До: zelka007 забелязва се итересна динамика в прессъобшенията ти - вече не говориш за това което почти са загубили руснаците, а разказваш за неща които аха да завземат. Да не те препрогамираха на коляно? Ни съ притеснявай, сега покрай "светът е Израел", все по-малко внимание ще се отделя за украина. Възможно е и ти да се пренастроиш да биеш чаалми, вместо раашисти, но няма страшно - такава е съдбата на вyвyзелите като тебе. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 8
andy
преди 7 месеца
До: zelka007 Рано рано си дръпнал две линии...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 19 rate down comment 40
zelka007
преди 7 месеца
До: Tikva007 ... Неудобната истина е, че Украйна получи планина от оръжие и пари ... хихи ... нефел до дъното на дребната си и мизерабълска душица ... !! ... украинците , получиха 300 артилерии , 2000 стингера , 6 модерни ПВОта , 80 танка , 200 бойни машини за пехотата и 1сняряда , 300 хаймарса и 100 буреносни сенки и ОБЪРНАХА ХАСТАРА на втората най-могъща с десетките хиляди танкове , артилерии и бойни машини . и това струва смешните 20млрд на година на нас . военен бюджет на рассия - 75млрд !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 34 rate down comment 18
andy
преди 7 месеца
"Украйна се нуждае от далекобойни ракети" Укрите препродават западното оръжие и голяма част от него започна да изплува в Близкият изток. С ФАЩисани камъни по ФАЩисани глави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 39
zelka007
преди 7 месеца
До: 0pk ... хех ... човек ще рече , че блика ентусиазъм от копейкопоклонниците не защото правите реверсивна атака на Новопрокопивка и Копани , а се борите с остатъците от съпротивителното движение около Лисабон ... и днес не взеха Вербово , а ?! ден за радост и молитви за утрешният , дано да вали и leopard-ите да затънат в калищата , а ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 37 rate down comment 14
Tikva007
преди 7 месеца
*Украйна се нуждае от далекобойни ракети, за да продължи настъплението си* - Неудобната истина е, че украйна получи планина от оръжие и пари, но така и не можа да започне настъпление, за да го продължава сега с каквото и да било още. Сега първо ще поработи в Киев специалната група на Службата но Генералния инспектор на Пентагона, за да установи къде и как са потънали милиардите в оръжие и кеш. Или казано иначе - какво и как са работили в Работино.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 35 rate down comment 17
andy
преди 7 месеца
Зеленко Джойтов вече не е любимец на западната публика! Ще трябва да събира цирка и да си ходи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 31 rate down comment 18
0pk
преди 7 месеца
До: zelka007 Отново първи си се метнал на балатума за да разкажеш, как пак започна да няма. Победата е близка зелкич, предстои да строиш нови Альоши! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още