IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Израел сформира военновременно правителство на националното единство

То ще остане на власт до края на войната и през това време няма да бъдат приемани закони извън конфликта с "Хамас"

19:23 | 11.10.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Израел сформира военновременно правителство на националното единство, като в същото време продължи да бомбардира Газа, за да прогони „Хамас“ и разположи сили северно от гъсто населения палестински анклав, където бойците на групировката заявиха, че продължават сраженията, предава Ройтерс.

Премиерът Бенямин Нетаняху е приел да създаде военновременен кабинет с бившия министър на отбраната и лидер на центристка опозиционна партия Бени Ганц, който да се съсредоточи изцяло върху конфликта, става ясно от съвместно комюнике с партията „Национално единство“ на Ганц.

Споразумението беше постигнато, след като електроснабдяването в Газа беше прекъснато и местните жители са разтревожени, че скоро ще изгубят контакт с външния свят, след като Израел изпрати десетки хиляди войници на границата с анклава.

Партиите на Нетаняху и Ганц заявиха, че военновременното правителство ще остане на власт до края на войната. Те допълниха, че през това време няма да бъдат приемани закони извън конфликта с „Хамас“, пише Financial Times.

Условията на сделката показват, че правителството ще замрази съдебната реформа, която поляризира израелското общество и породи дълбоки разделения сред армията на страната.

Някои представители на опозицията настояха Нетаняху да изключи твърдолинейните десни членове на коалиционното му правителство, за да се присъединят към него.

Но Нетаняху и Ганц, който сътрудничи с израелския премиер в кратковременно правителство до падането му от власт през 2021 г., са се съгласили петима членове на партията на опозиционния лидер да влязат в кабинета без други да го напускат.

Сделката е опит за заобикаляне на разделението в израелската политика преди вероятно трудната и дълга военна кампания.

Израел мобилизира 360 хил. запасняци, докато се подготвя за очакваната сухопътна операция в Газа, откъдето се изтегли през 2005 г. Територията е под контрола на „Хамас“ от 2007 г. насам.

„Изпращаме пехотата си, бронетранспортьори, артилерийски корпуси и много други военни от запаса“, съобщи Йонатан Конрикус, говорител на израелските Сили за отбрана. „Сега те са близо до ивицата Газа, подготвят се да изпълнят зададената им мисия…, за да гарантираме, че в края на тази война „Хамас“ няма да има никакви военни способности“, допълни той.

Израел е прекъснал тока и снабдяването с гориво и вода на контролираната от „Хамас“ територия и единствената електроцентрала в анклава сега остава без гориво.

„Тяхната местна електроцентрала се срина и в Газа няма електричество“, заяви енергийният министър Израел Кац. „Ще продължим да затягаме обсадата, докато заплахата от „Хамас“ за Израел и света бъде премахната. Вече нищо няма да е същото“, допълни той.

По данни на ООН близо 300 хил. палестинци са били принудени да напуснат домовете си в ивицата Газа, като много от тях са намерили подслон от израелските бомбардировки в училища, управлявани от световната организация, и в бежански лагери. До момента деветима служители на ООН са били убити при въздушните удари.

Израел съобщи, че е ударил над 2300 „мишени на „Хамас“ в блокираната територия, а над 4500 ракети са били изстреляни от Газа.

Палестинските здравни власти съобщиха, че 1055 души са били убити при израелските бомбардировки на анклава, където живеят 2,3 млн. души, от началото на нашествието в събота.

Палестинският „Червен полумесец“ допълни, че трима палестинци са били убити, а деветима са били ранени при нападение в окупирания Западен бряг в сряда.

Броят на жертвите в Израел достигна 1200 души и армията съобщи, че цифрата ще продължи да расте с намирането на още тела на цивилни, убити от бойци на „Хамас“, които преминаха границата с Газа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:23 | 11.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още