IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Израел струпва войски по границата с Ивицата Газа

Не изоставяйте Израел сам, подкрепете хората, призова украинският президент

13:30 | 11.10.23 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Израел струпва войски по границата с Ивицата Газа и се готви за мащабна сухопътна операция срещу военното звено на "Хамас", съобщава CNBC, позовавайки се на говорител на военните в страната. CNN разказва, че тактиката на Израел досега при подобни операции е за бързи действия и стремеж да бъде превзета максимално голяма територия. Военните обикновено избягват улични боеве, където противниците имат по-голямо предимство. Според медията на територията на Газа има и други военни организации, като например "Ислямски Джихад" или "Организацията за освобождение на Палестина", които не са толкова добре въоръжени като "Хамас", но са достатъчен брой и могат да окажат съпротива.

Bloomberg отбелязва, че премиерът Бенямин Нетаняху води разговори с опозицията и се обсъжда сформиране на "извънредно" правителство, като целта е да бъде постигнато "единство в името на нацията" между партиите. 

В допълнение САЩ и Египет водят разговори за осигуряване на хуманитарен коридор от обсадената територия. Действията на израелските военни са провокирани от масираната атака на "Хамас" в събота (7 октомври). Няколко дни по-късно Израел съобщи, че блокира доставките на вода, електроенергия, храна и горива за Ивицата Газа, както и блокира достъпа до зоната.

Единственият изход на живеещите повече от 2 млн. души в региона остава граничен пункт с Египет.

Върховният комисар на ООН по правата на човека критикува блокадата на Ивицита Газа, отбелязвайки, че тя нарушава хуманитарното право. Подобна позиция изказва и ЕС след среща на министрите на външните работи. Върховният комисар по външна политика на ЕС Жозеп Борел отбеляза, че "не всички палестинци са терористи" и общ отговор на нападението е нечестно.

"Много е важно да не изоставяте Израел сам, отидете там и изразете подкрепата си за хората, не за институциите, а просто за хората, които умират днес", коментира в Брюксел украинският президент Володимир Зеленски по повод ситуацията в Близкия изток. Той отбеляза, че може да направи тази препоръка към световните лидери на базата на спомените си от първите дни на пълномащабната война в Украйна.

Зеленски пристигна изненадващо на срещата на министрите на отбраната на НАТО в Брюксел и съобщи пред журналисти, че има три основни приоритета - противовъздушна отбрана, далекобойни ракети и артилерия. Не всичко е нужно за контранастъплението, а и за защитата. "Срещу нас е Русия и нейната голяма армия", допълни още той. По думите на украинския президент Украйна ще представи ясни приоритети за ПВО и конкретни места за разполагането им, за да бъде защитен животът на хората, енергийната система и износът на селскостопански стоки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:59 | 11.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

7
rate up comment 7 rate down comment 7
ratten
преди 6 месеца
"Зеленски пристигна изненадващо на срещата на министрите на отбраната на НАТО в Брюксел и съобщи пред журналисти, че има три основни приоритета" че не са го канили е ясно, но портиера зашо го е пуснал, не го ли е разпознал с новата тениска!? чак и приоритети започнал да очертава :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 15
Скъсана_Ушанка
преди 6 месеца
До: 0pk Мамино копейкаджийче, нещо опорчицата днес много недъгава. Жаалки човеченца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 14
zelka007
преди 6 месеца
До: zelka007 ... "пеичината" = причината ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 14
zelka007
преди 6 месеца
До: 0pk ... аве , човек не може да ви фане спатиите на копейкопоклонниците ... зануленият детеубиец , дето си клечи в бункера под кремля , рече , че света става по-добро и по-равнопоставено място за живеене и пусна т34ките от музея ... вие непрестанно некви катаклизми и апокалипсиси предричате , желаете лошото на целият ЕС ... ?! ... некво протиоречие засичам , уж по-добре ще става , пък туканка само ни плашите ... ?! ... би ли споделил пеичината ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 13
0pk
преди 6 месеца
До: khao абе баш от студ не сте умрели още, ама е гледам вече върят реклами обясняващи как трябва да миете съдовете със студена вода, за да се пести енергия. Лека полека ше му свикнеш на новото нормално и студеното няма да ти е толкова страшно. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 14
khao
преди 6 месеца
До: 0pk как е я забравиме, нали ти плащат да ни го напомняш ежедневно! Но започваме да забравяме как миналата зима умряхме от глад, студ и мизерия у фалиралия ЕС... Време е да ни го напомниш, че спомените ни бледнеят вече! :D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 15
0pk
преди 6 месеца
Ще почнете да ги съчетавате новините, няма как. Инак съвсем ше я забравим украината. Е гледам зеля най-накрая си е сменил тениската, може би е отцепил малка част от помощите за да актуализира гардероба си - трябвa да се проведе разследване за това. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още